15. veljača. 2021.

Čudnovati kljunaš na pomorskom dobru – Kako je sve počelo

Mnogi ne vjeruju da pomorsko dobro obuhvaća više od jedne trećine državnog teritorija.
Mnogi ne vjeruju da se radi o općem dobru u nevlasničko-pravnom režimu. Mnogi još manje vjeruju da taj prostor nismo odgovarajuće uredili i zaštitili ravno četvrt stoljeća. Više u osvrtu kap.d.pl. Branka Kundiha dipl. iur., osnivača i vlasnika uglednog i jedinstvenog portala Pomorsko dobro.

Pravni stručnjaci čija imena uistinu znače, Borković i Dika, rekli su sljedeće: “Kada bi akt o koncesiji bio akt poslovanja onda bi to bio dokaz da javna vlast automatski i apsolutno privatizira sve mogućnosti odlučivanja u sferi pomorskog dobra, te pretvorila u privatno vlasništvo nešto što ne može biti u privatnom vlasništvu. Republika Hrvatska nema pravo vlasništva na pomorskom dobru već pravo vršenja vlasti. O pravima koja proizlaze iz vršenja prerogativa državne vlasti ne može se odlučivati aktima poslovanja nego samo aktima vlasti.“

O koncesijama, kronologiji, zakonskim pokušajima i promašajima te o mogućnostima zaštite onoga najvrednijega iz pera Branka Kundiha:

Čudnovati kljunaš na pomorskom dobru