26. srpanj. 2022.

Digitalizacija rada gradskog vijeća (s elektronskim glasovanjem)

Digitalizacija radnih procesa u gradovima proširuje se na sve veći broj područja. Jedno o njih je digitalizacija u radu gradskih vijeća: od pripreme sjednica, distribucije poziva i materijala za sjednice, elektronskog praćenja njihova rada i odlučivanja – elektronskog glasanja, do automatskog generiranja zapisnika (kojem je moguće priložiti digitalne audio i video snimke sjednice).

U uvjetima pandemije, sjednice je potrebno održati daljinski uz dvosmjernu audio i video komunikaciju i istovremeno glasovanje svih vijećnika u realnom vremenu.

Varaždinska tvrtka Minfor d.o.o. razvila je i uspješno implementirala takav sustav u više gradova u Republici Hrvatskoj (Pula, Dubrovnik, Ludbreg, Zadar, Labin …) pod nazivom „eGlasanje“.

Sustav „eGlasanje“ omogućuje evidenciju svih i prisutnih vijećnika, utvrđivanje i kontrolu kvoruma na početku rada i tijekom sjednice, evidenciju prijava vijećnika za raspravu / vijećnička pitana, kontrolu poslovnikom propisanog vremena trajanja rasprave pojedinog sudionika, izmjenu i dopunu te utvrđivanje dnevnog reda na sjednici s automatskom renumeracijom točaka/podtočaka/amandmana temeljem prihvaćenih izmjena, elektroničko glasanje, trenutni iskaz rezultata glasanja, generiranje datoteka – digitalnih zapisa rezultata glasanja (sumarno i analitički) i kronologije tijeka sjednice radi trajne pohrane, mogućnost njihova ispisa i dr.

Praćenje tijeka sjednice, elektronsko glasanje i rezultati glasanja iskazuju se putem projektora na njegov zaslon ili monitor / smart TV prikladnih dimenzija u dvorani u kojoj se održava sjednica. Za pregled kretanja dnevnim redom tijekom sjednice, pregled tekstova akata / prijedloga odluka o kojima se odlučuje i elektroničko glasanje vijećnici koriste bilo koji mobilni elektronički uređaj koji ima pristup internetu (tablet, mobitel-smartphon, laptop) putem javne ili lokalne mreže (Wi-Fi). To je sva infrastruktura potrebna gradu za distribuciju materijala, elektronsko praćenje rada sjednice i elektronsko glasovanje na sjednicama gradskog vijeća, što ovaj sustav čini racionalnim, efikasnim i pouzdanim rješenjem kod modernizacije njegova rada.

„eGlasanje“ omogućava osobama zaduženima za pripremu sjednice brzu i jednostavnu pripremu, distribuciju vijećnicima poziva i materijala za sjednice, ispis izvještaja o rezultatima odlučivanja (glasanja) pod točkama dnevnog reda (sumarno i analitički), te kronologiju tijeka sjednice. Moguća je integracija sustava “eGlasanje” s web stranicama grada.