07. veljača. 2024.

Djeca u prometu – najranjivija i nedovoljno zaštićena

Ured pravobranitelja za djecu, u suradnji s Veleučilištem u Rijeci, na konferenciji Zaštita prava djece u prometu – Gdje smo i što još moramo učiniti? održanoj u povodu Nacionalnog dana sigurnosti na cestama, okupio je stručnjake i predstavnike važnih institucija i organizacija iz Hrvatske. Na konferenciji su usvojeni Zaključci na koje vam skrećemo pozornost.

Konferencija u Rijeci okupila je predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog autokluba, Prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinike za dječje bolesti Zagreb, udruge Roditelji u akciji – RODA, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Hrvatskog psihološkog društva, Hrvatskih cesta, Centra za vozila Hrvatske, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Rijeci te iz inozemstva (European Transport Safety Council – ETSC).

Raspravljano je stanje sigurnosti djece u prometu u Hrvatskoj i daljnje mogućnosti zajedničkog djelovanja u zaštiti njihovih prava i interesa. Konferenciju su pratili učenici i studenti, kao i gosti i predstavnici različitih odgojno-obrazovnih ustanova, Grada Rijeke, Hrvatskih cesta, Kliničkog bolničkog centra Rijeka,
Policijskih uprava MUP-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra, Općinskog suda u Rijeci, Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom i Pučkog
pravobranitelja, Primorsko-goranske županije, tvrtke Rijeka plus d.o.o. Rijeka, Zavoda za hitnu medicinu, županijskih uprava za ceste, ustanova socijalne skrbi, Autokluba Rijeka, Doma mladih Rijeka i udruga.

Konferencija je, osim što je okupila brojne uvažene praktičare i stručnjake, pokazala i sinergiju i veliku želju zainteresiranih da se nastavi promišljati o ovoj temi i doprinese unaprjeđenju položaja djece kao sudionika u prometu.

Usvojeni ZAKLJUČCI odnose se na sljedeća tematska područja:

1. Život i zdravlje djece i intervencije nadležnih sustava
2. Obrazovanje za sigurnost u prometu