07. rujan. 2020.

Dobra energija započela turneju po hrvatskim gradovima

Od 7. do 18. rujna 2020. Zelena energetska zadruga kreće na putovanje Hrvatskom tijekom kojeg će gradovima i građanima pomoći razumjeti i iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije. U dva tjedna putovanja posjetit će čak 10 gradova na kontinentu i obali te se pobrinuti da zainteresirani mogu saznate sve što ih zanima o pokretanju energetske revolucije u domu ili lokalnoj zajednici.

U ZEZ-u vjeruju da za snažniji iskorak prema obnovljivim izvorima energije i održivoj budućnosti trebamo djelovati zajedničkim snagama. Zato program turneje Dobra energija obuhvaća sve – gradove, građane, predstavnike udruga, poduzeća i drugih organizacija. Na taj način želimo osigurati da svaka lokalna zajednica realizira projekte, ideje i poslovne modele prilagođene njenim potrebama i posebnostima.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

“Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj.” objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti prema ostalim gradovima te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Raspored turneje:

7/9 VARAŽDIN

8/9 VRBOVEC

9/9 KARLOVAC

10/9 VELIKA GORICA

11/9 KRIŽEVCI

14/9 JASTREBARSKO

15/9 POREČ

16/9 PAZIN

17/9 ROVINJ

18/9 PULA

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.