Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

28. studeni. 2014.

Dodijeljena priznanja najtransparentnijima

U sklopu 6. Susreta gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku su 14.11.2014. dodijeljena priznanja najtransparentnijim jedinicama lokalne i regionalne samouprave (LOTUS).

Udruga GONG i Udruga gradova od 2009. godine kontinuirano provode istraživanje transparentnosti svih jedinica lokalne i područne samouprave te odaju priznanje najtransparentnijim jedinicama u Hrvatskoj. Istraživanje je 2009. godine nazvano LOTUS – lokalna otvorena i transparentna uprava i samouprava.

Ovogodišnje istraživanje je provedeno od kraja lipnja do početka listopada 2014. godine u svim gradovima, općinama i županijama. Rezultati se temelje na pregledu službenih internetskih stranica, uvidu u Poslovnike i Statute, odgovorima na anketni upitnik, zahtjevu za pristupom informacijama te telefonskom pozivu na centralu.

Istraživanjem su ponovno obuhvaćene dimenzije javnosti rada predstavničkog tijela i javnosti rada izvršne vlasti, pravo na pristup informacijama, suradnja sa zajednicom te mjesna samouprava. Pojedini pokazatelji su ove godine izmijenjeni uslijed promjena zakonskog okvira, ali i postroženi zbog očekivanog praktičnog usvajanja načela otvorenosti i odgovornosti.

Jedinice su mogle ostvariti maksimalno 10 bodova, a raspon ostvarenih bodova kreće se između 0,44 i 9,61, dok je prosječno ostvaren rezultat 4,45 boda. Općine su u prosjeku ostvarile svega 3,64 boda te se tako kao skupina još uvijek nalaze u kategoriji netransparentnih jedinica. Sa svojim prosječnim rezultatima, gradovi (5,91 bod) i županije (6,11 bodova) svrstali su se u kategoriju „transparentnih“, što ukazuje da postoji značajan prostor za unapređenje njihovih praksi. Prema ukupnim nalazima među jedinicama lokalne i regionalne samouprave ima:

5 posto „izrazito transparentnih“
21 posto „transparentnih“
46 posto „netransparentnih“
28 posto „izrazito netransparentnih“

 

IMAG0209 IMAG0206

Dobitnici priznanja LOTUS 2014. za transparentnost su:

Gradovi i općine:
1. Rijeka
2. Slavonski Brod
3. Vodice
4. Pazin
5. Labin

Županije:
1. Varaždinska županija

Nagrada za najveći napredak:
Općina Belica

Rang lista svih gradova, općina i županija u 2014. godini.

Cjelokupni rezultati istraživanja dostupni su po pojedinim općinama, gradovima i županijama u svim rundama istraživanja te uz mogućnost međusobne usporedbe u lako pretraživoj bazi podataka ovdje.

Sažetak nalaza istraživanja možete preuzeti ovdje.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija