10. prosinac. 2020.

Dva besplatna webinara u organizaciji udruge “Eko Kvarner”

Udruga “Eko Kvarner”, na platformi WOOM.zone, organizira dva besplatna webinara na temu pametnih gradova i pametnih zajednica te energetske tranzicije i klimatskih promjena. Webinari će se održati u petak, 11. prosinca, s početkom u 10, odnosno 13 sati.

Webinar “Od pametnih gradova do pametnih zajednica” –

Na webinaru će se pokušati objasniti da sve popularniji pojam pametnih gradova NIJE samo što brža implementacija što više novih tehnologija u već postojeću strukturu grada, već prije svega optimizacija već postojećih procesa u funkcioniranju koherentne urbane sredine, s naglaskom na višestoljetno iskustvo razvoja grada u prostoru i nove ugroze, kao što su klimatske promjene (koje će mnoge gradove pretvoriti u klasične klimatske klopke). Isto tako, potrebna je i transformacija stanovnika iz objekta u subjekta svih tih procesa, sa čime će se pametna zajednica nametnuti kao samoodrživi model novog urbaniteta, ponekad i u manjim decentraliziranim sredinama koje konvergiraju prema tradicionalnom gradskom središtu, optimalno povezane javnim transportom.

Panelisti:

Webinar se održava na hrvatskom jeziku i besplatan je. Webinar se snima.

Više informacija na https://woom.zone/topics/od-pametnih-gradova-do-pametnih-zajednica/.

Webinar “New sources of funding for energy transition and climate change prevention”

Energetska tranzicija, koja je desetljećima bila san mnogih znanstvenika i aktivista za zaštitu okoliša, s ovogodišnjim prijedlozima politika Europske komisije pomaknula se s ruba društva do ukupnog političkog toka. Više nije pitanje hoće li se energetska tranzicija dogoditi uskoro, već do kada (nedavni prijedlog je 2050.), kako će se sve financirati (što je glavna tema ovog webinara) i kako će reindustrijalizirati gospodarstvo.

Na ovom webinaru pokušat ćemo odgovoriti na ova velika i važna pitanja iz konteksta Južne i Jugoistočne Europe, s naglaskom na lokalnim izvorima financiranja i predstojećem otvaranju novih izvora financiranja iz EU-a. Opća demokratizacija energetskog sektora (zajedno s već prihvaćenom dekarbonizacijom, digitalizacijom i decentralizacijom) također je izuzetno važna.

Panelisti:

Thomas Pellerin-Carlin, director, Jacques Delors Energy Centre, Paris

• “European Green Deal – what are new mechanisms for financing the energy transition?”

Ulrike Leis, Senior Advisor, European Climate Initiative (EUKI), Berlin

• “Introducing the EUKI and Its 5th Call for Project Ideas”

Aleksandar Kovačević, Senior Visiting Research Fellow, Oxford Institute for Energy Studies, Oxford

• “How sustainable is the use of fossil fuels (especially coal) in Europe?”

Ludwig Karg, CEO B.A.U.M. Consult GmbH, Germany

• „Funding and/or Financing: new models to foster energy transition.”

Vjeran Piršić, President, Eko Kvarner Association – moderator

Ovaj webinar održat će se na engleskom jeziku, besplatan je i bit će sniman.

Više informacija na https://woom.zone/topics/new-sources-of-funding-for-energy-transition-and-climate-change-prevention/.