Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

10. travanj. 2017.

Edukacijom građana i promicanjem udomljavanja do znatnih ušteda u gradskim proračunima

Udruga gradova očitovala se na Nacrt prijedloga zakona o zaštiti životinja, iznijela svoja stajališta u vezi s izvršavanjem obveza gradova te u vezi s prijeko potrebnom edukacijom građana i poticanjem udomljavanja.

U Hrvatskoj živi više od 300 tisuća pasa, od toga ih je mikročipirano 70 posto što bitno varira od jedinice do jedinice.

U našoj je zemlji nešto više od 25 registriranih skloništa za napuštene životinje, od toga ih samo šest radi po politici no-kill. Neregistriranih skloništa ima barem još toliko. Postoji (srećom!) veliki broj volontera koji vlastitim sredstvima brinu o napuštenim životinjama. Broj napuštenih pasa u nekim je područjima u porastu što nas stavlja na začelje europskih zemalja. Sa žaljenjem treba naglasiti kako se u skloništima u kojima ubijaju pse po isteku roka od 60 dana, ubijaju i mlade i zdrave životinje, koje bi se itekako mogle udomiti.

Podržavamo odluku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o zabrani ubijanja životinja u skloništima te vjerujemo kako je rješenje u udomljavanju, programima sterilizacije i kastracije, kontroli provedbe mikročipiranja i edukacije građana. Sve navedeno već su i tako zakonske obveze gradova!

Ovakav human i 21. stoljeću primjeren način zbrinjavanja životinja, dugoročno gledano, za svaki grad znači konkretnu i mjerljivu financijsku uštedu upravo stoga jer djelovanje preusmjerava se na prevenciju napuštanja i udomljavanje, umjesto na ubijanje.

Mišljenje Udruge gradova:

Zakon o zaštiti životinja – potpisan

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija