Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. lipanj. 2018.

EGSO nagrada za razvoj civilnoga društva 2018. – Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi

Cilj nagrade za razvoj civilnoga društva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora je nagraditi i ohrabriti konkretne inicijative i postignuća organizacija civilnoga društva i pojedinaca koji su ostvarili značajan doprinos u promicanju europskog identiteta i integracije.

Opći cilj nagrade je podizanje svijesti o značajnom doprinosu koje organizacije civilnoga društva i pojedinci mogu napraviti u stvaranju europskog identiteta i građanstva, promovirajući zajedničke vrijednosti koje jačaju i pridonose europskoj integraciji.

U kontekstu Europske godine kulturne baštine 2018., Europski gospodarski i socijalni odbor najavio je natječaj za nagradu za razvoj civilnoga društva za 2018. godinu na temu: Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi.

U duhu doprinosa Europske komisije sastanku na vrhu u Göteborgu u studenome 2017. “Obrazovanjem i kulturom jačati europski identitet”, EGSO nastoji podići svijest o brojnosti i bogatstvu europskih identiteta ujedinjenih u raznolikosti, potaknuti vidljivost i razumijevanje utjecaja umjetnosti i kulture radi promicanja uključivih i kohezivnih društava te potaknuti održivost europskog projekta u budućnosti.

Poseban cilj Nagrade za razvoj civilnoga društva za 2018. je nagraditi inovativne inicijative koje se provode na području EU-a i usmjerene su na podizanje razine osviještenosti o višeslojnosti i bogatstvu europskih identiteta, iskorištavanje punog potencijala kulturnog bogatstva Europe, olakšavanje pristupa europskoj kulturnoj baštini i promicanje europskih vrijednosti (poštivanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine prava).

Te inicijative moraju već biti provedene ili biti u tijeku provedbe. Inicijative koje su planirane, ali čija provedba nije započela do posljednjeg dana za podnošenje prijava (7. rujna 2018.) ne mogu se prijaviti.

Kako bi mogle biti prijavljene, aktivnosti/inicijative moraju obuhvaćati barem jedno od sljedećih područja:

  • promicanje europskih vrijednosti (poštivanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine prava) putem kulture;
  • promicanje poštivanja kulturne, vjerske i jezične raznolikosti te slobode umjetnosti kao europskih temeljnih prava;
  • promicanje prava na slobodu izražavanja, slobodu mirnog okupljanja te slobodu udruživanja na svim razinama;
  • podizanje razine osviještenosti o bogatstvu kulturne baštine Europe u širem smislu, tj. materijalne baštine (spomenici, građevine…) i nematerijalne baštine, i o njezinu utjecaju na suvremeno stvaralaštvo (izvedbena umjetnost, vizualna umjetnost, književnost, mediji itd.);
  • promicanje europskih vrijednosti i višeslojnog europskog identiteta kao temelja za razumijevanje, razmjenu i razvoj radi borbe protiv populističkih nastojanja, propagande i predrasuda;
  • olakšavanje i poticanje pristupa europskoj kulturnoj baštini za širu i raznolikiju javnost, uključujući digitalnim sredstvima, uklanjanjem fizičkih, društvenih ili kulturnih prepreka ili pomoću aktivnosti razvoja publike, uzimajući u obzir osobe s posebnim potrebama;
  • prikazivanje važnosti kulturne baštine Europe radi poticanja osjećaja višeslojnog europskog identiteta, socijalne uključenosti i integracije, npr. pomoću aktivnosti obrazovanja i cjeloživotnog učenja, a posebno onih koje su usmjerene na djecu, mlade i građane starije dobi, lokalne zajednice i skupine u nepovoljnom položaju;
  • sprečavanje zlouporabe kulture kao sredstva za promicanje rasizma, radikalizma ili nacionalizma aktivnom usmjerenošću na raznolikost koja je svojstvena europskom identitetu i kulturnoj baštini Europe i na različita tumačenja te baštine;
  • podizanje razine osviještenosti o čitavom spektru kultura koje stoljećima i danas doprinose stvaranju višeslojnog europskog identiteta;
  • iskorištavanje kapaciteta kulture te međukulturnog i međureligijskog dijaloga s ciljem sprečavanja sukoba i poticanja pomirbe i stabilnosti među različitim zajednicama.

Prijaviti se mogu sve organizacije civilnoga društva službeno registrirane u Europskoj uniji koje djeluju na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj ili europskoj razini. Također, mogu se prijaviti i pojedinci.

Nagrada, u ukupnoj vrijednost od 50.000 eura, može se podijeliti među najviše pet pobjednika. Svečanost dodjele nagrada održat će se 13. prosinca 2018. godine.

Detaljne informacije o nagradi, kao i pravila natječaja i prijavni obrazac dostupni su na internetskoj stranici EGSO-a.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija