Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

09. srpanj. 2021.

Eksperiment mora moći i propasti: priča o The New Farm u Nizozemskoj

Iako ideja najvećeg europskog urbanog vrta,The New Farm, nije komercijalno uspjela, pokazala je kako bi urbana poljoprivreda moga pridonijeti razvoju grada s neutralnim ugljičnim otiskom. Nema odustajanja u traženju novih rješenja.

Umjesto ”Think outside the box”, često korištene fraze kada se govori o novim idejama, planovima i inicijativama, Urban Farmers su rekli: ”We don’t think outside the box, we think vertically.”
Vertikalnom su se mišlju vodili kada su se 2013. prijavili na natječaj za inovativnu poslovnu ideju na polju urbane agrikulture što ga je objavio Den Haag u sklopu svog da do 2040. postane grad sa neutralnim ugljičnim otiskom. Na natječaju je pobijedilo švicarski tim sa svojom idejom vertikalnog vrta. S tim što riječ vrt ni blizu ne dočarava što su sve uključili u svoj projekt.

The New Farm – najveći urbani vrt u Evropi

Svoj su vrt smjestili u De Schilde, zgradu koju je pedesetih godina prošlog vijeka projektirao Dirk Roosenburg, autor velikog broja poslovnih zgrada najvećih nizozemskih kompanija. Tri godine nakon pobjede i sa 2,6 miliona eura uloženih u prenamjenu zgrade i instaliranje neophodne opreme, sedmerokatnica u kojoj su se nekad proizvodili telefoni i televizori je postala The New Farm, najveći urbani vrt u Evropi.
Prizemlje je iskorišteno za restoran sa zdravom i organskom hranom od koje je većina trebala doći sa viših katova te zgrade. Prvi je kat nazvan staklenik. Istina, na njemu Leafy Green Machine, tj. vertikalno postavljena valovita oplata transportnih kontejnera sa svojom mikroklimom i LED rasvjetom, daje 80 kilograma zelene salate tjedno, ali taj kat nije prozvan staklenikom zbog uzgoja povrća.

Zamišljen je kao staklenik za rast i razvoj start-upova
Zamišljen je kao staklenik za rast i razvoj start-upova. Na slijedećem se katu kuhalo i učilo kuhati. Kuharske su se radionice održavale u kuhinji kapaciteta do 140 polaznika, a iznad nje su bile kancelarije i katovi sa laboratorijima. Living Lab i Small Vertical Farming su zauzeli cijeli četvrti kat i u tom su prostoru The New Farm, ali i druge manje firme koje nisu mogle priuštiti vlastiti laboratorij, eksperimentirali sa metodama uzgoja u gradskim i vertikalnim vrtovima.
Dok su oni na četvrtom katu bili biološki i kemijski laboratoriji, one na petom bi se moglo nazvati socijalnim i cirkularnim laboratorijima. U tim su radionicama nezaposleni stjecali nova znanja i vještine koji bi im pomogla pri nalaženju posla. I dok se u većini (pre)kvalifikacija nezaposleni obučavaju za neke postojeće struke i zanate, ovdje su se bavili nečim potpuno novim. Od odbačenog tekstila i uz pomoć biljaka pravili su nove materijale i predmete od njih. Stara odjeća i biljna vlakna postali su sirovina za visokokvalitetni filc od kojeg su se, na istom mjestu, pravile papuče, torbe, prekrivači, tapeti…

Sinergija ribogojilišta i staklenika
Najzanimljivije i tehnički najsofisticiranije bile su dvije najviše etaže. Iz ribogojilišta neposredno ispod krova dolazile su ne samo ribe za ljudsku ishranu, nego i hranjive tvari za povrće koje se uzgajalo iznad njih. U stakleniku površine više od tisuću metara kvadranih, podignutom na krovu zgrade, uzgajale su se rajčice, krastavci, tikvice, paprike, patlidžan i razne kupusnjače. Ne iz zemlje nego iz vode. Zahvaljujući ribama smješteni kat ispod staklenika.
Iako ovo sve zvuči kao neprirodan i na umjetnim resursima zasnovan način uzgoja, aquaponics, tj. uzgoj biljaka bez tla, u samoj vodi, je uzgoj koji vjerno oponaša prirodne eko sisteme. To je, u umjetno stvoreno okruženje prenešen, prirodni lanac što ga čine voda, vodene životinje, bakterije, prehrambene tvari i biljke. Svakodnevno se dešava sa biljem u rijekama i jezerima. Fekalije koje ribe ispuštaju u vodu sadrže amonijak koji se uz pomoć bakterija pretvara u dušikove spojeve neophodne za rast biljaka. Dobit je obostrana: ribe biljkama daju vodu bogatu tvarima za svoj rast, a biljke tu vodu pročišćavaju kako bi se ona mogla vratiti u bazen s ribama.
To je ujedno i garancija da je tako uzgojena hrana, hrana bez ikakvih pesticida i umjetnih gnjojiva dodanih biljkama, ali i bez aditiva dodanih ribama. Ako bi se ribama davali antibiotici ili hormoni rasta, uvenule bi biljke, a ako bi se biljke tretirale pesticidima, to bi ubilo ribe. Ribe bi uginule i od svojih fekalija, tj. povećane količine amonijaka u vodi u kojoj plivaju, pa se u bazenima gdje voda ne prolazi kroz ”filter” od korijenja biljaka, voda mora dodatno pročišćavati i novom osvježavati.

50 tona raznog povrća i 20 tona ribe godišnje
Kupci uzgojenog u De Schildeu bili su dućani i restorani koji su htjeli ponuditi hranu koja bi se odlikovala i kvalitetom i svojom pričom. A ova je imalo dobru priču: 50 tona raznog povrća i 20 tona ribe godišnje dolazi iz najveće evropske gradske i vertikalne farme, iz zgrade u kojoj su se nekad pravili elektronički uređaji i koja osim proizvodne, ima i istraživačku i edukacijsku funkciju.
I koju redovito obilaze ljudi iz cijelog svijeta zainteresirani za ideju vertikalnih vrtova i urbane poljoprivrede. I od čijih, na krovu uzgojenih, krastavaca, craft pivovara pravi pivo.

Ekonomska računica je presudila projektu
Lijepa priča, na žalost nije dugo trajala. Nitko nije pravio pitanje oko više nabavne cijene tako uzgojenog povrća, ali ni ta viša cijena nije bila dovoljna da pokrije troškove proizvodnje. Koliko god dobro agrotehnološka strana projekta bila smišljena i proračunata, ekonomska računica nije bila tako promišljena.
Troškovi, u prvom redu najma zgrade i održavanja instalacija, su bili takvi da je netko izračunao da bi kilogram rajčica trebao koštati 18 eura kako bi se ovakav uzgoj isplatio. Toliku cijenu nitko nije bio spreman plaćati i švicarski Urban Farmers i sa njime nizozemski The New Farm su 2018. bankrotirali.
Rob Baan, poznat i kao Metropolitan Farmer koji je 2020. proglašen za najboljeg poljoprivrednika Nizozemske, i prvi čovjek firme Koppert Cress koja svojim microgrow sistemima i proizvodima opskrbljuje 70 tisuća svjetskih restorana je ovakav kraj najavljivao puno prije bankrota farme i firme smještene u De Schilde: ”To je modni trend koji je došao iz Amerike.“
Druga je priča u New Yorku gdje kamioni trebaju prelaziti tisuće kilometara kako bi hranu prevezli od mjesta uzgoja do mjesta potrošnje. Ali u Den Haagu? Gradu koji je, na udaljenosti od pola sata vožnje biciklom, okružen sa 35 miliona metara kvadratnih staklenika? Ili riba? Kome u gradu na Sjevernom moru treba tilapija iz uzgoja?”

Društveno-ekonomski potencijal projekta je velik
Iako nema iluzija o komercijalnoj isplativosti nastavka projekta, Rob Baan misli da bi bilo šteta to sve napustiti i demontirati: ”Financijski gledano, projekt nema nikakve šanse, ali njegov društveno-ekonomski potencijal je velik. Mogle bi se održavati kuharske i nutricionističke radionice i promovirati zdrav način ishrane. Pa, ako ne donosi direktnu zaradu, mogao bi donijeti indirektnu, tj. društvenu dobit kroz smanjenje pretilosti i broja oboljelih od dijabetesa i bolesti srca i žila. Gradski staklenik bi mogao postati zelena apoteka.”
Devet tisuća metara kvadratnih zgrade sada je praktično prazno. Poneko vođenje po zgradi i predavanje o zdravoj hrani, te cirkularnoj i društveno-odgovornoj ekonomiji su, praktično, jedine aktivnosti. I nada da bi zgrada, mogla privući start-upove koji bi se bavili razvojem robotike i drugih inovacija u proizvodnji hrane.
Kruna na vrhu zgrade, veliki staklenik, je prazan. U De Schilde se nadaju da bi ga neki od vlasnika ogromnog broja staklenika u haaškoj okolici mogli unajmiti u edukacijske i propagandne svrhe.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/

Najave događanja

Sve najave događanja

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija