09. srpanj. 2020.

Elektronički upisi u vrtiće

Ministarstvo uprave objavilo je Javni poziv za odabir ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise razvijen u sklopu projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove.

Predmet Poziva je odabir ustanova za njihovo uključivanje u projektne aktivnosti u razdoblju od 2020. do 2022. godine. Cilj Poziva je uključiti ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece razvijenog u sklopu projekta.

Projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ (dalje u tekstu: Projekt) je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od 40.002.019,64 HRK, a provodi ga Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNet.

Projektom će se digitalizirati proces upisa u odgojne i obrazovne ustanove,što će hrvatskim građanima omogućiti upis u programe tih ustanova elektroničkim putem, odnosno omogućit će im se pokretanje jedinstvenog zahtjeva i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje. Upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja, obavljat će se putem sustava e-Građani.

Osim toga, Projekt će omogućiti i modernizaciju sustava matičnih podataka koji se prikupljaju tijekom obrazovnog procesa, uspostavit će se izvještajni sustav za nadležne institucije (npr. osnivače ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ministarstva i dr.). Jedna od elektroničkih usluga koja će biti uspostavljena Projektom je i prijava i upis u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno u dječje vrtiće. Budući da je riječ o institucijama i procesima u nadležnosti osnivača, usluga će biti dizajnirana na način da uvažava posebnosti koje su osnivači odredili kod postupka provođenja upisa (primjerice, posebni kriteriji, prednosti pri upisu i sl.)

Detaljnije na ovom linku.