Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

30. travanj. 2013.

GONG predstavio rezultate istraživanja „Dobro upravljanje u Hrvatskoj – DUH“

GONG je 26. travnja predstavio rezultate istraživanja „Dobro upravljanje u Hrvatskoj – DUH“, provedenog po prvi puta kako bi se ocijenila razina i kvaliteta upravljanja tijela državne vlasti u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja tek su donekle iznenađujući.

Prvo je mjesto uvjerljivo osvojilo Ministarstvo uprave koje je ostvarilo čak 67 % bodova te je time zauzelo primat u konkurenciji od čak 29 tijela državne vlasti. Drugo mjesto osvojio je Vladin Ured za udruge koji se u proteklim godinama uistinu isticao razinom kooperativnosti, otvorenošću, stručnim i nepretencioznim pristupom te aktivnim zalaganjem za poštivanje vrijednosti građanske participacije i transparentnosti. Treće je mjesto osvojilo Ministarstvo turizma.

Priznanja GONG-a dodijelio je Jurica Malčić, bivši pučki pravobranitelj i član Vijeća GONG-a te je istakno kako ga pozitiva i pomaci u načinu upravljanja tijela državne vlasti izuzetno raduju budući se kao pučki pravobranitelj godinama susretao s drugim, ne tako pozitivnim aspektom državne vlasti.

Napomenimo još i to da je GONG u svome zanimljivom i inovativnom istraživanju ocjenjivao slijedeće kategorije:

  • informiranje javnosti i pristup informacijama
  • uključivanje javnosti u političko odlučivanje
  • spremnost za procjenu učinaka propisa
  • praćenje provedbe i izvještavanje o politikama.

Istraživanje će se provoditi svake dvije godine, a postane li uistinu redovito, imat ćemo dobre pokazatelje i, što je posebno bitno, kontinuitet u praćenju tijela državne vlasti s aspekta kvalitetnog upravljanja. Jednako tako, imat ćemo sa sigurnošću detektirane propuste i manjkavosti koji priječe dobro upravljanje poslom, resursima, ljudima te su neposredno uzrok gubitka povjerenja građana u tijela državne vlasti i uprave.

Cijelo istraživanje možete pročitati ovdje.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija