22. rujan. 2022.

Grad za mlade – sljedeći javni poziv za dodjelu Certifikata u 2024. godini

Povjerenstvo za dodjelu certifikata “Grad za mlade“ donijelo je odluku da će treći javni poziv za isticanje kandidatura za dobivanje Certifikata biti objavljen početkom 2024. godine. Samim time se javni poziv u 2023. godini neće objavljivati, a u sklopu javnog poziva u 2024. godine će biti objavljen i poziv za recertificiranje gradova koji su Certifikat dobili 2021. godine, na razdoblje od tri godine.

Početkom 2023. godine bit će objavljeni kriteriji i uvjeti za dobivanje Certifikata u 2024. godini te kriteriji za recertificiranje gradova koji su nositelji Certifikata.

Kriterije, potrebnu dokumentaciju te nacrte potrebnih dokumenata iz javnog poziva u 2022. godini možete pronaći na www.udruga-gradova.hr/grad-za-mlade. Kriteriji i uvjeti neće doživjeti velike promjene tako da navedenu dokumentaciju možete koristiti za pripremu vaših prijava u narednom razdoblju.

Podsjećamo, Povjerenstvo ima 9 članova, a svoje predstavnike u Povjerenstvu imaju relevantne organizacije i institucije na polju rada s mladima, odnosno sve partnerske organizacije u ovom projektu. To su:

• Središnji državni ured za demografiju i mlade
  • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Agencija za mobilnost i programe EU
  • Mreža mladih Hrvatske
  • Savez društava naša djeca
  • Udruga gradova u Republici Hrvatskoj

Definirano je ukupno osam tematskih područja:

• Participacija
  • Demografski poticaji i mjere
  • Zapošljavanje
  • Mobilnost
  • Zdravlje i sport
  • Rad s mladima i kultura
  • Obrazovanje
  • Informiranje

Kriteriji su definirani na temelju analize postojećih modela certificiranja u Europi, ukupno njih sedam.

U sklopu prva dva javna poziva dvanaest hrvatskih gradova dobilo je titulu “Grada za mlade“ – Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin, Zabok, Križevci, Poreč i Pregrada.