Hrana nije otpad – da podsjetimo…

U prosincu 2022. Vlada RH donijela je drugi nacionalni Plan za sprječavanje i smanjenje rasipanja hrane za razdoblje 2023. – 2028. koji se temelji na rezultatima i podacima o provedbi iz prethodnog Plana. Novi Plan sadrži šest mjera kao nastavak mjera iz prethodnog Plana sprječavanja i smanjenja rasipanja hrane (2019. – 2022.) a dopunjen je i…

Specifične mjere prevencije nastajanja otpada od hrane uključuju:

· poticanje i daljnje unaprjeđenje sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj
· poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane
· promicanje društvene odgovornosti u prehrambenom sektoru
· podizanje svijesti i informiranje potrošača o prevenciji i smanjenju bacanje hrane
· praćenje količina bacanja hrane
· ulaganje u istraživački rad i inovativna rješenja koja doprinose prevenciji i smanjenju bacanja hrane

Poticanje doniranja hrane jedna je od najvažnijih mjera u nacionalnom Planu sprječavanja bacanja hrane. Pravila o doniranju hrane i hrane za životinje propisana su Zakonom o poljoprivredi (NN 118/18, 42/20, 127/20, 52/21 i 152/22) i Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje (NN 91/19). Pravni okvir za doniranje hrane unaprijeđen je kako bi se smanjilo administrativno opterećenje za subjekte u poslovanju s hranom, kako bi se omogućilo doniranje prehrambenih proizvoda do isteka i nakon isteka roka trajanja, ako su još sigurni za ljudsku potrošnju. Održane su radionice sa subjektima u poslovanju s hranom kako bi se pojasnili zakonski uvjeti sigurnosti hrane u vezi s doniranjem hrane, te ih se potaknulo da se uključe u sustav doniranja hrane. Na temelju Smjernica EU za doniranje hrane, Hrvatska je izradila slične smjernice na nacionalnoj razini 2019. Osim toga, najnovije aktivnosti uključuju provedbu mjera za poboljšanje sustava doniranja hrane u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Od 2015. godine postoje porezne olakšice za donacije hrane: PDV se ne naplaćuje na donacije hrane kojoj je istekao rok trajanja, kao ni za hranu koja se nije mogla staviti na tržište (iz drugih razloga osim sigurnosti hrane). Također, ako su dane pod određenim uvjetima, donacije obveznika poreza na dobit su porezno priznate, a obveznici poreza na dohodak također mogu imati pravo na poreznu olakšicu na donacije hrane. Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je informatički sustav za lakšu preraspodjelu hrane, čime se poboljšava komunikacija između donatora i dobrotvornih udruga. IT sustav za doniranje hrane (e-donacija) nadograđen je 2022. Nadalje, izrađena je Studija izvodljivosti Banke hrane.

Organizirano je i razvijeno nekoliko aktivnosti i informativnih materijala kako bi se podigla svijest potrošača o problemu bacanja hrane: video koji objašnjava razliku između oznaka datuma, brošura “Razumijevanje informacija o hrani i stavovi potrošača o bacanju hrane”, kratki animirani film za poticanje potrošača na korištenje viška hrane, potrošačka kampanja (2020.) pod sloganom “Jedi i podijeli! #Hrana nije otpad!” itd. Savjeti za smanjenje bacanja hrane obično se objavljuju prije blagdana na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nadalje, u suradnji s kuharskim školama, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je knjižicu recepata za pripremu jela od viška hrane. Svi ovi projekti popraćeni su TV i radijskim kampanjama tijekom blagdana s ciljem podizanja svijesti potrošača.

Povodom IDAFLW-a otvorena je izložba “Hrana nije otpad, ja mogu utjecati!!”, održana u dva grada, 2021. u Zagrebu i 2022. u Velikoj Gorici. Sukladno Državnom planu sprječavanja rasipanja hrane, nastavni planovi i programi za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje uključuju teme poput održivog razvoja, građanskog odgoja i zdravlja, koje pokrivaju aspekte rasipanja hrane.

U Hrvatskoj se od 2013. godine provodi školska shema za učenike osnovnih i srednjih škola za promicanje zdravih prehrambenih navika te povećanje udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani učenika. Sprječavanje rasipanja hrane jedna je od tema uključenih u dodatne obrazovne mjere u kontekstu sheme.

U skladu s Planom smanjenja i prevencije rasipanja hrane, Ministarstvo poljoprivrede je u 2021. godini objavilo četiri sektorske smjernice: za maloprodajni sektor, za ugostiteljske i institucionalne kuhinje za primarnu proizvodnju te za sektor prerade hrane.

MORH je izradilo i održava Portal za sprjecavanje nastanka otpada koji sadrži opće informacije vezane uz sprječavanje nastanka otpada i propisane mjere sprječavanja nastanka otpada. Između ostalog, daje osnovne informacije o načinima sprječavanja nastajanja biootpada i smanjenja bacanja hrane te primjere aktivnosti na prevenciji nastajanja hrane koje provode jedinice lokalne samouprave i poduzeća.

Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je u lipnju 2022. internetsku platformu za prevenciju i smanjenje rasipanja hrane, kao jedinstveno mjesto za razmjenu znanja i dobre poslovne prakse.

Dana 23. ožujka 2023. potpisan je dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju rasipanja hrane, što je važna aktivnost Plana za sprječavanje i smanjenje rasipanja hrane. Ugovor su potpisali Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i predstavnici proizvođača i prerađivača hrane, sektora trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa, udruga i tvrtki. Sporazum trenutno ima 45 potpisnika i tijekom petogodišnjeg trajanja dostupan je za pristupanje novim potpisnicima.

Izvor: https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu-food-loss-waste-prevention-hub/eu-member-state-page/show/HR