Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

07. svibanj. 2024.

Hrvatska će po prvi puta 11. svibnja obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi. Zašto nam je ovaj Dan potreban?

Hrvatski Sabor krajem prošle godine odlučio je da će se Nacionalni dan palijativne skrbi u Hrvatskoj obilježavati svake godine 11. svibnja. Proglašavanjem ovog dana želi se pružiti podrška svima koji se suočavaju sa uznapredovalom neizlječivom bolešću, kao i njihovim obiteljima te kontinuirano poticati unaprjeđenje sustava palijativne skrbi i javno istaknuti brigu jednih za druge.

Što je palijativna skrb?

Palijativna skrb je sveobuhvatna aktivna skrb za pacijenta koji boluje od neizlječivih bolesti. Cilj i svrha je održati i unaprijediti kvalitetu života palijativnih bolesnika, i pružiti podršku njihovim obiteljima.

Palijativna skrb je sustav zbrinjavanja totalne bolesti, znači ne samo simptoma boli, nego svih potreba koje ti bolesnici imaju u psihološkom, socijalnom i duhovnom smislu. Palijativna skrb se odvija gdje god se taj pacijent nalazi, znači može i u kući pacijenta, bolnici, ustanovama za trajni smještaj bolesnika. Ona je sveobuhvatna i multidisciplinarna. To znači da mora postojati cijeli tim različitih stručnjaka koji će biti na raspolaganju potrebitima. Prema svjetskim standardima palijativni tim bi trebali činiti: liječnik, medicinska sestra, socijalni radnik, psiholog, duhovnik, volonter.

Palijativna skrb u Hrvatskoj i uloga udruge La Verna

U Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017. – 2020. (novi još nije donesen), kao minimalni standard palijativne skrbi u svakoj županiji navodi se koordinator za palijativnu skrb čija je uloga povezivanje svih dionika važnih za razvoj palijativne skrbi u županiji i stvaranje mreže i sustava cjelovite skrbi za palijativnog bolesnika i njegovu obitelj.

Nadalje, u svakoj županiji kao minimalni standard uz koordinatora palijativne skrbi treba uspostaviti mobilni palijativni tim (na razini primarne zdravstvene zaštite koji pomaže u kući bolesnika), stacionarni smještaj s palijativnom skrbi te posudionicu pomagala. U Hrvatskoj djeluju 42 mobilna palijativna tima i postoje u svim županijama. U timu su zaposleni samo liječnik i medicinska sestra što znači da tim nije u mogućnosti pružiti cjelovitu skrb. Ostaju zanemarene psihosocijalne i duhovne potrebe bolesnika.

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna nadopunjava ovu prazninu na području Grada Zagreba. Jezgru La Verne čine educirani volonteri (40 volontera) koji provode vrijeme s bolesnikom pružajući im psihosocijalnu i duhovnu podršku te pomažu članovima njihove obitelji tako što povremeno umjesto njih odlaze u trgovinu, u ljekarnu, pomažu s ‘papirologijom’ i sl.

La Verna ima organizirano i stručno Savjetovalište i Službu za podršku u žalovanju koje vodi diplomirana socijalna radnica i psihoterapeut. Tu se pruža savjetodavna, emocionalna i psihosocijalna podrška bolesnima i članovima njihovih obitelji u nošenju s teškoćama bolesti i skrbi o bolesniku, te u procesu žalovanja. Udruga ima i posudionicu ortopedskih pomagala.

Svim tim uslugama koje su, važno je naglasiti, potpuno besplatne, La Verna želi pridonijeti dostupnosti palijativne skrbi konkretnom pomoći, očuvati istinsko dostojanstvo ljudske osobe stavljajući u središte oboljelog i njegovu obitelj i na taj način ukazati na svetost života. Upravo zbog toga geslo je udruge: “Dostojanstven život do kraja”.

Jeste li ikad bili u prilici biti uz krevet umirućeg?

Smrt je teška tema o kojoj se malo govori, no umiranje je sastavni dio života. Pred smrću smo svi nemoćni i čini se da ne možemo učiniti ništa, no ipak postoji nešto što svi zajedno možemo učiniti. Palijativna skrb!

Potrebu za palijativnom skrbi u Hrvatskoj ima 26.000 do 46.000 pacijenata godišnje, sukladno podacima iz zadnjeg Nacionalnog programa za razvoj palijativne skrbi. Resursi su nedostatni kako za skrb u kući bolesnika tako i u ustanovama. Nedostaje ljudi (educiranih profesionalaca i volontera) kao i smještajnih kapaciteta. Palijativna skrb je različito i neujednačeno razvijena po županijama. Zato nam je potreban Nacionalni dan palijativne skrbi.

Kao društvo, u zajedništvu, možemo učiniti sve da odlazak s ovog svijeta svatko proživi u ozračju mira, spokoja, uz podršku i prisutnost koja ukazuje palijativnom bolesniku da je vrijedan i važan do zadnjeg izdaha. Možemo omogućiti da umiranje svakog čovjeka bude dostojanstveno.

Povodom obilježavanja prvog Nacionalnog dana palijativne skrbi La Verna poziva sve da VOLONTIRATE – DONIRATE – ZAGOVARATE za bolju palijativnu skrb u Hrvatskoj kako nitko ne bi umro osamljen već u ozračju ljubavi, mira i pažnje.

Autorica članka:

Mr.sc. Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija