10. lipanj. 2024.

Hrvatska suhozidna baština u Rimu i Vallecorsi

Povodom 11. godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju održana su dva predavanja u Italiji na kojima je arheolog Mario Zaccaria predstavio bogatu suhozidnu baštinu na našim otocima, obali i unutrašnjosti.

Predavanje u Comune di Vallecorsa održano je 6. svibnja s organizatorima, hrvatskim ambasadorom u Rimu, dr.sc. Jasenom Mesićem i savjetnicom Tamarom Perišić dok su s talijanske strane nazočili načelnik Vallecorse Anelio Ferracci, Ernesto Migliori iz zadruge La carboncella, geolog Andrea Nardin i ekspert Raniero de Filippis.

1. Načelnik Vallecorse prima ambasadora Jasena Mesića u zgradi Općine.

Nakon uvodnih riječi načelnika i ambasadora koji su izrazili želju da se Općina Vallecorsa i jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj sa sličnim podnebljem združe i pobratime počelo je predavanje autora, Maria Zaccaie koji je predstavio prošlost, sadašnjost i budućnost suhozida i suhozidne tehnike u Hrvatskoj od prapovijesti preko rimskog, srednjevjekovnog, mletačkog, novovjekog i modernog doba. Premda je vapno, zajedno s Rimljanima, došlo tek u 2.stoljeću pr. Krista, suhozidna je tehnika nastavljena biti korištena u području ratarstva, stočarstva i vodoprivrede. Najveća manifestacija suhozida se ipak dogodila u zadnjim desetljećima 19.stoljeća kad su se masovno sadili trsovi vinove loze posljedično porastu njene vrijednosti na europskom tržištu zbog filoksere i peronospore u glavnim državama proizvođačima vina: Francuska, Italija, Španjolska.

2. Mario Zaccaria predstavlja suhozidnu baštinu građanima u gradskoj vijećnici Vallecorse.

Publika je sa zanimanjem poslušala bogatu i šaroliku suhozidnu regionalnu i povijesnu manifestaciju u Hrvatskoj te načine na koje država predviđa preživljavanje i prijenos suhozidne tehnike kroz zaštitu na nacionalnoj (upis u registar nematerijalne baštine) i međunarodnoj razini (UNESCO), predviđene mjere u sklopu ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, ali i Ministarstva kulture i medija jer je suhozid multidisciplinarne prirode (poljoprivredna osnova, kulturna baština, sprječavanje požara i odrona, bioraznolikost, retencija vode, turizam i volonterstvo).

3. Mario Zaccaria predaje ekscelenciji ambasadoru Mesiću udžbenik „Gadimo u kamenu“ od krovne suhozidne udruge Dragodid.

4. Sa zanimanjem popraćena predavanja u Vallecorsi.

Nadalje, nakon autora, nastavio je Ernesto Migliori koji je predstavio tehniku izgradnje suhozidnih terasa za maslinike koji su bili osnova prehrane ovog područja. S obzirom da je teren većinom na kosini kao i na našoj obali solucije su slične sa samo jednim izuzetkom. Podzid se gradi kao i kod nas, najprije s većim blokovima na kojima slijede sve manji te ploča koja služi kao pokrov za sve. Rupa za maslinu morat imati i drenažni kanal kako bi se što kasnije formirao „bruh“ u suhozidu, a na dnu suhozida je predviđen plitki kanal za zadržavanje viška vode.

5. Presjek gradbenih elemenata jedne terase za maslinu u Vallecorsi.

I stvarno. Trsova vinove loze ima u zanemarivom broju. Maslina “gura” poljoprivredno gospodarstvo općine. Na 2600 stanovnika postoji čak 300.000 maslina s kilometrima podzida na uskim terasama. Iako je to za naše hrvatske pojmove puno iskorištenog prostora, stanovnici Vallecorse se žale kako je 15% poljoprivrednog područja obraslo radi pada broja stanovnika i selidbe mladih u veća središta (Frosinone, Fondi).

6. Suhozidne terase na području Vallecorse.

Nakon Migliorija riječ je preuzeo geolog Andrea Nardin koji je objasnio mehanička svojstva kamena tih terasa te utjecaj na odvodnju. S obzirom na vapnenac situacija je skoro pa identična sa suhozidnim teresama od vapnenca u Hrvatskoj. Nadamo se da će zajednička problematika i tematika dovesti do bratimljena između Vallecorse i neke od hrvatskih jedinica lokalne samouprave s kojima autor surađuje (Mošćenička Draga, Lovran).

7. Primjer podzida u Vallecorsi.

Sljedećeg dana, 7. svibnja autor je održao predavanje u Europskom domu u Rimu na Piazza Venezia. Predavanje su popratili veleposlanici Luksemburga, Argentine, Gane, Gvatemale…. Toga dana je bilo riječi kako su suhozidni krajolici potrebni za stvaranje hrane, bioraznolikosti, za borbu protiv klimatskih promjena i sigurnost te kako bi najbolje bilo da što prije uđu kao priznati element prostornog planiranja. Bilo je to odlično iskustvo u nadi da će dovesti do bratimljenja i suradnje lokalne samouprave u Italiji i Hrvatskoj koju, uostalom, i sama Europska unija toliko potiče. Sudionicima u Vallecorsi i Rimu dodijeljeni su platneni “cekeri” kao spomen na predavanje i na naše suhozide.

8. Predavanje u Rimu u Sali Sassoli na temu hrvatske suhozidne baštine.

Autor: Mag. arheol. Mario Zaccaria