18. prosinac. 2023.

Hrvatski gradovi ugostili predstavnike ukrajinskih gradova

U sklopu projekta U-LEAD Bridges of Cooperation koji vodi NALAS – Mreža udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Europe i ured GIZ-a u Kijevu te uz podršku Udruge gradova, predstavnici 4 ukrajinska grada dobili su priliku za posjet i učenje od hrvatskih gradova, uključivanjem u tzv. shadowing program.

U studenom, ulogu domaćina preuzela su 4 hrvatska grada – Križevci, Novska, Pakrac i Šibenik s ciljem poticanja međusobne razmjene znanja i iskustva te uspostave partnerstva lokalnih vlasti iz države članice Europske unije i kolega iz Ukrajine. Kao mehanizam za razmjenu iskustava i prijenos znanja između domaćina i korisnika korišten je NALAS Shadowing instrument. Specifična znanja koja su bila predmet razmjene, identificirana su kroz matchmaking proces pa su se teme od grada do grada razlikovale, a u shadowingu su spojeni hrvatski i ukrajinski gradovi na temelju određenih sličnosti. Predstavnici pojedinog ukrajinskog grada proveli su tjedan dana u pojedinom hrvatskom gradu.

Križevce je posjetila delegacija Grada Zmiiva, a naglasak u učenju stavljen je na korištenje EU sredstava, energetsku tranziciju, korištenja obnovljivih izvora energije i pružanja socijalnih usluga, a posebno je istaknut cilj Križevaca da postanu energetski neovisni do 2030. godine. Osim teoretskih znanja, sudionice su dobile priliku posjetiti tvrtku Hedona, brojne lokacije na kojima su ostvareni EU projekti Grada Križevaca, Križevački poduzetnički centar, zvjezdarnicu, Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice, vidjeti fotonaponske elektrane postavljene u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“ i posjetiti Energetsko-klimatski ured. Više informacija možete pronaći ovdje.

Novsku je posjetila delegacija Grada Opishnije, a naglasak shadowing programa stavljen je na mogućnosti pružanja podrške razvoju poduzetništva, održivo gospodarenje energijom i komunalnim uslugama te pripremu EU projekata, a bilo je govora i o potencijalnim budućim mogućnostima oko zajedničke pripreme projektnih prijedloga. Sudionici su se pobliže upoznali s radom lokalne razvojne agencije, obišli komunalna poduzeća, društvene centre Rajić i Paklenica, prezentirani su im neki od EU projekata – STEM laboratorij, Dnevni centar za starije osobe, Inkubator Pismo, Hotel Knopp, i projekti energetske održivosti. Više informacija možete pronaći ovdje.

Pakrac je posjetila delegacija Grada Mykhailivke, a naglasak u razmjeni znanja i iskustava, najboljih praksi i stručnih znanja stavljen je na područje provođenja projekata, obnove infrastrukture nakon izvanrednog stanja/ratnih okolnosti te mogućnosti razvoja sporta, turizma i kulture. Nakon teoretskog dijela, sudionici su mogli i uživo vidjeti rezultate završenih projekata – gradsku šetnicu, Spahijski podrum i Prvu zemaljsku bolnicu, budući Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam, budući sportsko-rekreacijski centar, a posjetili su i Poduzetničku zonu/PCP i Sklonište za životinje na Bučju. Više informacija možete pronaći ovdje.

Šibenik je posjetila delegacija Grada Truskavetsa, a naglasak shadowing programa stavljen je na međusobno učenje u području turizma, pružanja socijalnih usluga te pripreme i provedbe EU projekata. Sudionicama su predstavljeni neki od uspješno provedenih projekata Grada realizirani sredstvima EU – ulaganje u kulturnu baštinu kroz projekte obnove i revitalizacije tvrđava sv. Mihovila, Barone i sv. Ivana, dok je primjer dobre prakse valorizacije prirodne baštine predstavljen projektom Hrvatski centar koralja Zlarin. Sudionice su posjetile i Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut gdje su se upoznale s važnosti ulaganja u razvoj poduzetništva i IT sektora. Više informacija možete pronaći ovdje.