Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

30. lipanj. 2022.

Hrvatsko izaslanstvo aktivno na 150. sjednici Europskog odbora regija

Savjetodavno tijelo EU-a i politička skupština europskih gradova, općina i regija – Europski odbor regija, održao je svoju redovnu 150. sjednicu 29. i 30. lipnja 2022. Sjednica je održana na sredini mandata pa je na dnevnom redu, uz usvajanje mišljenja, bila i točka izbora novog predsjednika i članova predsjedništva.

Za novog predsjednika izabran je Vasco Cordeiro, član skupštine portugalske regije Azori, a za hrvatske članove predsjedništva Odbora regija u drugoj polovici mandata do 2025. godine izabrani su: dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (potpredsjednik), načelnik općine Vidovec Bruno Hranić (član) te njihovi zamjenici, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

Kao novi članovi Odbora regija, hrvatskom izaslanstvu pridružili su se i predsjednik skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te župan virovitičko-podravske županija Igor Andrović. Izabrani predstavnici će tijekom naredne dvije i pol godine braniti interese lokalne i regionalne samouprave u političkim i zakonodavnim procesima Europske unije!

U protekloj plenarnoj sjednici hrvatski članovi aktivno su sudjelovali u raspravama na nizu važnih tema.

Samoinicijativno mišljenje Odbora regija – Paket mjera za proširenje za 2021., komentirao je župan Dobroslavić istaknuvši da ne može biti pogađanja oko kriterija za članstvo – vrijednosti i standardi EU-a njen su temelj i moraju se jednako primjenjivati za sve. Podržao je stajalište da svih šest zemalja zapadnog Balkana, kao i Ukrajina i Moldavija trebaju postati članice EU-a, ali uz ispunjavanje svih kriterija za članstvo.

U raspravi o rezultatima Konferencije o budućnosti Europe te sljedećim koracima za postupanje svoj doprinos dali Hranić, Vešligaj, Klisović i gradonačelnik Željko Turk koji je pozvao na pružanje podrške zaključcima participativnog procesa u kojem su sudjelovali građani diljem EU-a. Dodao je da gradovi, općine i regije mogu dati značajan doprinos u daljnjoj provedbi predloženih mjera, pri čemu je uloga Odbora regija ključna u osiguranju odgovarajuće zastupljenosti lokalne razine u postizanju zadanih ciljeva.

Drugi dan plenarnog zasjedanja počeo je raspravom o ekološkoj tranziciji u kojoj je Turk istaknuo potrebu pružanja stručne i financijske potpore malim i srednjim gradovima i općinama koje nemaju potrebne kapacitete za integrirani pristup u provedbi obuhvatnih zelenih mjera koje usklađuju socijalne i gospodarske dimenzije lokalnog, održivog razvoja.

Predsjednik zagrebačke skupštine Klisović obratio se članovima skupštine na temu EU Data Act-a i tijekom rasprave o prioritetima češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, u kojoj su sudjelovali i župani Andrović i Danijel Marušić.

Zanimljiva informacija vezana uz ovu plenarnu sjednicu jest ta da je hrvatsko izaslanstvo napokon nastupilo u potpunom sastavu, i to nakon godinu dana rada bez nekih imenovanih članova. Za voditelja izaslanstva reizabran je župan Dobroslavić, a ostale članove i zamjene članova u izaslanstvu možete pogledati ovdje.

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija