Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

09. siječanj. 2017.

Imamo Plan :-)

Vlada Republike Hrvatske na prvoj ovogodišnjoj sjednici održanoj 5. siječnja usvojila je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. Time su (konačno) stvoreni preduvjeti za korištenje sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u ovoj financijskoj perspektivi, u kojem je ukupno predviđeno oko 475 milijuna eura za financiranje sektora otpada.

Prema najavama predlagatelja i obrazloženjima iz Vlade, usvajanjem Plana stvorene su pretpostavke za uvođenje kružnog gospodarstva, kao posve novog i drukčijeg koncepta koji podjednako i balansirano uvažava razvoj industrije, time gospodarstva u cjelini, no isto tako uvažava zaštitu okoliša i prirode sukladno EU standardima te, ono što je vrlo bitno, usporedno omogućuje otvaranje novih radnih mjesta. Gospodarenje otpadom, generalno gledajući na razini Republike Hrvatske, (od)uvijek je bilo zanemareno i nikada se nije sustavno uredilo, pratilo, poticalo, odnosno sankcioniralo. Vrijednost otpada i mogućnost njegova iskorištavanja nikada nije bila prepoznata niti iskorištena, naravno, uz dužno priznanje pojedinim „svijetlim točkama“ na karti RH. Plan gospodarenja otpada će, barem prema navodima mjerodavnih, omogućiti ne samo sustavno i dosljedno gospodarenje otpadom već i razvoj posve nove industrije recikliranja, otvaranje novih zelenih radnih mjesta i ispunjavanje preuzetih EU obveza u pogledu recikliranja. Planom se primarni fokus i težište stavljaju već na „prethodnu fazu“, a to je upravo sprječavanje nastanka otpada, a jednako tako i ponovna uporaba, recikliranje i kompostiranje.

Uz važnije mjere iz Plana kao što su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu i uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini, okosnica Plana su reciklažna dvorišta, reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima u kojima će se za recikliranje pripremati odvojeno prikupljeni otpad, dok će neizgrađene centre za gospodarenje otpadom biti potrebno prilagođavati. Prilagodba centara je zahtjevna i dugotrajna zadaća, no nadamo se da je ipak realno izvediva.

Plan je nakon dosta rasprava, odgoda, prilagodbi i “turbulencija” ipak usvojen, sada slijede izrada i donošenje Uredbe o komunalnom otpadu, a potom i intenziviranje obuka o održivom gospodarenju otpadom u organizaciji Udruge gradova.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija