Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

30. svibanj. 2017.

Imamo Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom

Na sjednici Vlade dana 25. svibnja usvojena je Uredba o gospodarenju otpadom na čije (pred)nacrte Udruga gradova već godinama daje mišljenja i putem stručnjaka iz prakse nastoji utjecati na njezin finalni izgled.

Uredbom se, prema slovu članka 1., propisuje sadržaj odluke o načinu pružanja javne usluge, način gospodarenja komunalnim otpadom u vezi s javnom uslugom prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog otpada i krupnog (glomaznog) otpada, prostorni razmještaj reciklažnih dvorišta, način izračuna granične količine miješanog komunalnog otpada za određena razdoblja, način i uvjeti određivanja i obračuna naknade za gradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom te način obračuna poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada.

Osjećaj je da poprilično (previše?) kasnimo s usvajanjem i implementacijom ovoga akta, jednako kao i sa ispunjavanjem preuzetih obaveza u odnosu na EU koje se odnose na suvremeno, održivo i racionalno gospodarenje otpadom.

Uredba donosi i nekoliko nepoznanica, odnosno rješenja kojima nismo i ne možemo biti već u startu zadovoljni. Primjerice, postavilo nam se pitanje hoće li se sukladno odredbama nove Uredbe naplaćivati odvoz papira i kartona koji je sada besplatan? Kako će se odvijati prikupljanje glomaznog otpada putem mobilnih reciklažnih dvorišta i nalazi li se u tome ikakve isplativosti? Hoće li se u Hrvatskoj pojaviti korisnik koji neće zatražiti tek posudu minimalne veličine kako bi uslugu što manje platio? Što sa ostatkom tako „generiranog“ i „zatajenog“ otpada te hoće li završiti u prirodi ili parku? Čemu se uvodi, kao mjerna kategorija, procjena prosječnog računa te nije li riječ o besmislenom podatku jer račun korisnika ionako ovisi o drugim parametrima, primjerice o broju pražnjenja i varira od kućanstva do kućanstva, od mjeseca do mjeseca…

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija