19. svibanj. 2023.

In vino veritas

Želimo vam predstaviti dva značajna dokumenta, Elaborat: Prilagodba vinogradarskog sektora u Hrvatskoj klimatskim promjenama i Vodič za prilagodbu vinogradarske proizvodnje klimatskim promjenama, koji sadrže rezultate projekta CroViZone financiranog EU sredstvima te smjernice prilagodbe u svrhu implementacije novih znanja u praksi. Molimo vas da ove dokumente proslijedite svim zainteresiranima na svome području.

Istraživanje je provedeno s partnerima Agronomskim fakultetom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Ekonomskim fakultetom u Osijeku.

Cilj provedbe projekta bio je doprinijeti povećanju prilagodljivosti i smanjenju ranjivosti hrvatskog vinogradarstva vezano uz utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju grožđa i vina. Kako bi se navedeno ostvarilo, od iznimno je važnosti praktična primjena navedenih smjernica kao odgovor na stvarne ili očekivane klimatske podražaje ili njihove učinke.

Elaborat

Vodič za prilagodbu vinogradarske proizvodnje