14. svibanj. 2020.

Inicijativa za djelomično otvaranje granice s Republikom Slovenijom

U jeku relaksiranja mjera vezanih uz trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, među gradovima i općinama u pograničnom području sa susjednom Republikom Slovenijom, razvija se inicijativa za djelomičnim otvaranjem granice i omogućavanja prelaska iste za građane s obiju strana. Podršku ovoj inicijativi još uvijek možete dati ispred svoje jedinice lokalne samouprave.

Svjesni smo činjenice da je nacionalni Stožer civilne zaštite donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske što je svakako korak bliže ka rješavanju problema s kojima se susreću građani, ali u praksi to još nije zaživjelo u opsegu u kojem je najavljeno.

Naime, nakon informacija s posljednjih koordinacija lokalnih stožera civilne zaštite, kao i provjere točnosti informacije kod nekih od JLS-a, očito je da nemamo ujednačeno postupanje uz granicu i da propuštanje građana preko granice de facto ovisi o dobroj volji graničnog policajca. Zbog činjenice da je i sam ministar Božinović za najavio razgovor sa slovenskim kolegom, mislimo da naša inicijativa može biti zamašnjak za uspješne pregovore oko omogućavanja lakšeg kretanja naših građana zbog neodgodivih obaveza i potreba koje nisu isključivo gospodarske, već one životne važnosti.

Inicijativa koja se priprema već neko vrijeme produkt je sve većih problema koje ima stanovništvo u našem pograničnom području koji se tiču stvarnih, svakodnevnih izazova koji spadaju pod vitalne obiteljske razloge, odnosno kako se to navodi o gore spomenutoj odluci – neodgodivih obaveza.

Lokalni stožeri civilne zaštite koji su bili nadležni za izdavanje propusnica i za provođenje mjera koje im delegira nacionalni Stožer civilne zaštite objedinili su glavni dio problema s kojima se građani susreću u pograničnom području, a zbog čega predlažu relaksiranje mjera na način na koji se to već ostvaruje s Republikom Mađarskom.

Naime, Republika Hrvatska i Mađarska potpisivanjem bilateralnog Sporazuma već su 30.03. dogovorile ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice za one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 km od granice ili su zaposleni u tvrtki čije je sjedište u tom području. Ove mjere se provode na način da im se omogućava prelaženje granice svaki dan odnosno kada postoji potreba za prelaženjem. S obzirom na činjenicu kako je pogranično područje sa Slovenijom ne samo zbog povijesnih razloga već i kulturoloških sličnosti daleko dinamičnije u kontekstu kretanja građana, takav Sporazum sa Slovenijom bi zlata vrijedio za sve Hrvate i Slovence koji žive na tom malom zajedničkom prostoru.

Kroz dosadašnje iskustvo iz međusobnih razgovora, a temeljem problema na koje su ukazali sami građani, došli smo do nekoliko konkretnih primjera koji se gotovo svakodnevno ponavljaju:

• Građani koji su cijeli životni vijek radili u Sloveniji, mirovinu su do sad bez problema svih ovih godina podizali u njihovim bankama. Trenutno to ne mogu jer im nije dopušten ulaz u Sloveniju Odlukom o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Isto se odnosi i na one koji primaju plaće u slovenskim bankama.
  • Zbog istog razloga (poduži radni vijek u Sloveniji), mnogi građani svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju kod slovenskih obiteljskih liječnika, a kronični bolesnici recepte dobivaju za slovenske ljekarne koje, naravno ne mogu koristiti u Hrvatskoj pa im je nabavka lijekova također otežana.
  • Hrvatski državljani ne mogu u Sloveniju do svojih poljoprivrednih površina kako bi obradili njive, polja, vrtove ili vinograde. Ne mogu ni do svojih vikendica ili kleti sanirati eventualna oštećenja zbog vremenskih prilika ili drugih utjecaja nastalih posljednjih mjeseci.
    – Ovo se ne odnose na one koji žive na samoj granici i imaju tu mogućnost (pogranična propusnica) već na one građane koji su udaljeniji te time gube to pravo.
  • Otežano je kretanje pojedinim građanima zbog odlazaka u posjet najužoj obitelji, s bilo koje strane granice koja živi u Hrvatskoj ili Sloveniji zbog nemogućnosti prelaska granice ili obavezne samoizolacije čime je skrb za roditelje znatno umanjena, a oni tada ovisne o tuđoj pomoći.
  • Studenti se ne mogu vratiti na studij na slovenskim sveučilištima i fakultetima.

Za realizaciju ove inicijative postoji konkretna mogućnost koja se navodi u dokumentu „Postupanje s osobama koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske“ koji u dijelu „Bilateralni dogovori sa susjednim državama“ otvara upravo tu mogućnost.

Inicijativa, koja svoju zagovaračku formu poprima kroz Udrugu gradova Republike Hrvatske na odobravanje je već naišla kod pojedinih gradova i općina iz Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. Sada želimo objediniti, ako će biti moguće, sve jedinice lokalne samouprave, dakle vas 42 iz pograničnog područja s Republikom Slovenijom.

Naravno, inicijativu temeljimo na pravnim mogućnostima, ali isključivo i jedino uz prethodno mišljenje epidemiološke struke. Ovu mogućnost želimo osigurati samo i jedino za građane koji imaju stvarnu, dokazivu i opravdanu potrebu za prelazak granice, odnosno zbog podizanja mirovina i plaća, ostvarivanja zdravstvene zaštite, skrbi za obitelj i nekretnine, za studiranje te obrađivanje poljoprivrednih površina u područjima u kojima je struka procijenila da je kretanje građana sigurno, odnosno da je van postojećih žarišta.

Za realizaciju ove inicijative, koja će biti proslijeđena u Ministarstvo vanjskih poslova potrebno je razumijevanje i dobra volja obiju ministarstava, kako hrvatskog tako i onog slovenskog koji su jedini nadležni za ovu problematiku. Vidljivo je da je dobra volja s hrvatske strane već pokazana samim omogućavanjem slobode kretanja u inozemstvo, ali stvarno pravo konzumiranja te mjere još uvijek nije regulirano. Vjerujemo kako ste i sami svjesni da je ovo nadstranačko pitanje i da je vaša pozicija kao lokalnih čelnika samo ona zagovaračka prema višoj razini, a sve s ciljem rješavanja problema i omogućavanja našim građanima nesmetano ostvarivanje svojih prava iz domene vitalnih obiteljskih razloga za koja su trenutno zakinuti.

Zbog toga, ako je vaša jedinica lokalne samouprave zainteresirana za sudjelovanje u ovoj inicijativi, molimo vas sve da nam se povratno javite. Ponavljamo, inicijativa je usmjerena na omogućavanje kretanja građana u pograničnom području zbog ostvarivanja svojih zajamčenih prava.

Dovoljno je da pošaljete samo kratku informaciju o podržavanju ove inicijatine na info@udruga-gradova.hr. Na istoj adresi možete dobiti sve dodatne informacije.

Molimo Vas da podršku iskažete do petka, 15. svibnja, do kraja dana, kako bi mogli poduzeti daljnje korake.

Zahvaljujemo svima koji su podršku već dali.