Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

16. travanj. 2018.

Iskustva hrvatskih gradova na konferenciji u Stockholmu

U glavnom gradu Švedske, 12. i 13. travnja, održana je međunarodna placemaking konferencija na kojoj su predstavnici Grada Solina i Grada Šibenika, na poziv Udruge gradova, prezentirali svoja iskustva i dobre prakse.

Oko 150 predstavnika gradova, urbanista i ostalih profesionalaca sudjelovalo je na konferenciji ”Cities for all: Gentrification, Public Space and the tools of Placemaking” koju su zajednički organizirali nizozemska tvrtka za urbane strategije i razvoj STIPO, švedski Kraljevski institut tehnologije, istraživačka mreža Future of Places i program City at Eye Level.

Cilj konferencije bio je pokazati i raspraviti izazove i mogućnosti koji su na raspolaganju gradovima za borbu protiv rastuće gentrifikacije, iseljavanja stanovnika i gubitka priuštivog stanovanja u svojim centrima i ostalim dijelovima grada. Kako se kvaliteta življenja, kulturno nasljeđe, gospodarska vitalnost i ostale prednosti urbanog života mogu sačuvati te koju ulogu imaju javna mjesta i lokacije u svemu tome?

M. Zlonoga najavljuje hrvatske gradove i kontekst njihovog razvoja

Dva hrvatska grada sudjelovali su u programu prvog dana, u radionici pod nazivom ”Celebrating examples in Southern and Eastern Europe” koja je predstavila dobre prakse i rezultate urbanističkih istraživanja iz Beča, Bratislave, Bukurešta, Valencije, Bacăua i Osla. Uvodno predstavljanje hrvatskih gradova održao je Marko Zlonoga, arhitekt i stručnjak programa URBACT III, istaknuvši glavne značajke njihovog razvoja od sredine prošlog stoljeća te aktualne izazove s kojima se nose. U odnosu na temu konferencije, postavljena je teza o gentrifikacijskom utjecaju koji turizam ima na stanovnike oba grada. U nastavku radionice predstavnica Solina, voditeljica odsjeka za prostorno-plansku dokumentaciju Marijana Žižić, pokazala je aktivnosti koje su provedene u okviru projektne mreže gradova sub>urban i usmjerene na revitalizaciju industrijskih, brownfield područja grada u nove turističke i javne sadržaje. Maja Čeko, savjetnica za razvoj Grada Šibenika, predstavila je gradska iskustva u planiranju javnih prostora i korištenju kulturne baštine te konkretne aktivnosti koje su implementirane putem mreže Vital Cities.

M. Čeko na radionici o Šibeniku

Ostatak konferencijskog programa sastojao se od panel rasprava, interaktivnih radionica i terenskih posjeta pojedinim gradskim lokacijama (npr. neiskorišteni trg u starom dijelu grada, centralna lokacija tehnološkog kampusa ili bivši industrijski kvart koji će biti prenamijenjen u luksuzno rezidencijalno područje ), a na kojima se planiraju placemaking intervencije.

M. Žižić na radionici o Solinu

Što je placemaking? Jednostavno rečeno to je pojam koji označava participativni proces dizajniranja i stvaranja javnih mjesta (lokacija) koje ljudi žele posjećivati i na kojima vole boraviti. Izvorno je nastao u SAD-u, kasnih 70-tih godina prošlog stoljeća, da bi se 30-tak godina kasnije proširio Europom i ostatkom svijeta. Za više informacija provjerite službene stranice američkog udruženja Project for public spaces. Stockholmska konferencija jedna je od aktivnosti u okviru osnivanja Europske mreže za placemaking.

Iako konferencija nije težila za konačnim zaključcima (”jer je urbani razvoj proces koji nema kraja”), u pratećim raspravama i izlaganjima, istaknute su neke aktivnosti koje gradovi, građani i stručnjaci trebaju napraviti ako žele iskoristiti potencijal javnih prostora za lokalni razvoj i povećanje kvalitete života. Te aktivnosti uključuju: eksperimentiranje s korištenjem javnih prostora i s građanskom participacijom, uzimanje u obzir potreba različitih skupina građana, jačanje povjerenja između lokalnih vlasti i građana te orijentiranost prema fleksibilnim i dugoročnim rješenjima.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija