27. ožujak. 2015.

Izaslanstvo Republike Hrvatske u Odboru regija na radnom sastanku u Hrvatskom saboru

Povodom početka novog mandata za razdoblje od 2015. do 2020. članovi Izaslanstva Republike Hrvatske u Odboru regija održali su u srijedu 25. ožujka 2015. godine prvi radni sastanak s predsjednikom Hrvatskoga sabora, gosp. Lekom te saborskim zastupnicima.

Sastanku su, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku, nazočili predsjednici i članovi saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Zajedničkoj je sjednici predsjedao predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar.

Od članova izaslanstva u Odboru regija sjednici su, uz predsjednika izaslanstva župana Nikolu Dobroslavića, prisustvovali i župani Valter Flego i Predrag Štromar, gradonačelnici Josipa Rimac i Željko Turk, načelnici općina Bruno Hranić i Snježana Bužinec te zamjenica župana Krapinskog- zagorske županije Jasna Petek.

Nakon pozdravnog govora gosp. Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora, okupljeni su razgovarali o ulozi Odbora regija u zakonodavstvu EU, mogućnostima suradnje između izaslanstva i drugih tijela Republike Hrvatske u zagovaranju hrvatskih interesa u Bruxellesu te o  razvojnim planovima lokalne i regionalne samouprave u perspektivi 2014. -2020.

Predsjednik izaslanstva župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je EU formiranjem Odbora regija 1994. pokazala da prepoznaje važnost lokalne i regionalne samouprave i potrebu njenog uključenja u proces donošenja odluka na razini EU. Lisabonskim sporazumom uloga Odbora regija i dodatno je ojačana. Odbor regija danas djeluje kao obvezno savjetodavno tijelo u postupku donošenju odluka i propisa EU. Odbor zastupa i promiče načelo supsidijarnosti i razmjernosti na svim razinama upravljanja. Jednako tako, Odbor regija ima važnu zadaću u primjeni načela višerazinskog upravljanja, koje podrazumijeva da uz Europsku i nacionalnu razinu primjereno mjesto ima i regionalna i lokalna razina. Važna je njegova uloga i u zauzimanju za ravnomjerni razvoj i decentralizaciju na području EU, kao i u uspostavljanju suradnje među regijama zemalja članica EU, zemalja kadidata, potencijalnih kandidata, ali i trećih zemalja. Svoje je izlaganje održao i koordinator Hrvatskoga izaslanstva, Marko Ercegović, savjetnik u Udruzi gradova koji je iznio nekoliko zanimljivosti i posebnosti u vezi s funkcioniranjem i dinamikom rada Odbora regija.

Nakon rasprave  zaključeno je kako će se ovakvi sastanci održavati redovito, ali će se direktno utjecati i na bolje povezivanje Izaslanstva Hrvatske u Odboru regija s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom. Iznesena je i inicijativa osnivanja Hrvatske kuće u Bruxellesu koja bi na jednom mjestu okupljala sve relevantne dionike u donošenju europskih politika iz Republike Hrvatske.