Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

19. prosinac. 2019.

Izazovi kreativnog partnerstva

Na sedmom sastanku Mreže kreativnih gradova Hrvatske, održanom 18. prosinca u zagrebačkom KIC-u, ujedno i zadnjem okupljanju članova Mreže u 2019. i s pogledom usmjerenim u 2020. godinu, skicirane su smjernice daljnjih aktivnosti.

Ponajprije, pozvani su svi članovi mreže na razmjenu informacija o uspješno realiziranim projektima u domeni kreativnih i kulturnih djelatnosti, kako bismo zajednički gradili bazu znanja o učinkovitim pristupima, te osnažili zajedničke incijative i suradnje (a i izvukli korisne pouke iz tuđih grešaka). U tom kontekstu je predloženo da se na sljedećim sastancima mreže uvrste kratke prezentacije, ne samo općenito o kulturnim programima pojedinih gradova, već više s usmjerenjem na konkretne kvalitetne KKI projekte, te konceptualna, organizacijska i financijska pitanja – jer u praksi imamo vrlo atraktivnih primjera o kojima se ne zna dovoljno. A nužno je senzibilizirati i politiku i javnost o razvojnom značaju kreativnog sektora. Ako želimo modernije i bogatije društvo, moramo se puno više baviti pitanjima kvalitete života građana.
Predloženo je također da se u mreži KGH i Udruzi gradova objedini lista glavnih razvojnih prioriteta kreativne ekonomije, te da svi gradovi zajedno nastupe u afirmaciji, osvješćivanju i provedbi takve platforme. Naime, istaknuto je, u 2019. gotovo i nije bilo EU natječaja u kulturi na koje bi se mogli prijaviti gradovi i općine, a također nije bilo nijednog javnog natječaja na koji bi se mogli prijaviti projekti oplemenjivanja baštine registrirane listama UNESCO-a, kako bi se učinili atraktivnijima i prepoznatljivijima.
Zaključeno je da se u sljedećem razdoblju pripreme detaljnije rasprave o operacionalizaciji glavnih pravaca djelovanja i ciljevima. I na koncu, svi su se složili s riječima jednog od sudionika rasprave: “Vjerujem kako kroz ovu mrežu ‘Kreativni gradovi Hrvatske’ možemo zagovarački utjecati da nam iduća godina bude malo ‘kulturnija’ nego ova, da budemo konkretniji u izgradnji potporne infrastrukture za svoje građane.”
Nakon sastanka, kreativci su pozvani na svečani božićni domjenak u Udruzi gradova, gdje su u toploj i opuštenoj atmosferi nastavili dijalog i sa svojim gradonačelnicima.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija