23. lipanj. 2017.

Izgradnja pametnih gradova

U Veleposlanstvu SAD održan je seminar o izgradnji pametnih gradova na kojemu su osam američkih kompanija (BigBelly, Fortinet, IBM, Microsoft, Motorola, Oracle, ParkJockey i Streetline) i tri hrvatska grada (Zagreb, Rijeka i Pleternica) predstavili svoja rješenja i iskustva iz razvoja pametnog grada.

Preko 50 posto ukupne svjetske populacije već koristi internet, a za samo tri godine, čak dvije trećine stanovništva koristit će internet. To znači kako čak 5 milijardi uređaja već komunicira i spojeno je na internet. Američke kompanije koje su danas ovdje u ambasadi vodeće su u pametnim tehnologijama i iznimno su zainteresirane za hrvatsko tržište. Hrvatska ima visoku kvalitetu života i popularno je turističko odredište, a ovom konferencijom nadam se da ćemo doprinijeti boljoj povezanosti, upravljanju i kvaliteti života u gradovima, rekla je u pozdravnom govoru američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

Ovdje pročitajte više detalja o predavanjima (Liderpress)

Na panel diskusiji koja je uslijedila gradovi Zagreb, Rijeka i Pleternica govorili su o svojim dosadašnjim iskustvima u razvoju pametnih gradova i planovima za budućnost. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, predstavila je brojna smart city rješenja Grada Zagreba (MojZagreb, Geoportal, Inovacije) te planove prometnog razvoja i energetske obnove koji će se sufinancirati iz fondova Unije.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, govorila je o prvom koraku u ostvarivanju energetske samostalnosti i zero-carbon vizije razvoja grada – projektu Male hidroelektrane kojim je zadovoljena većina potreba lokalnog javnog sektora za električnom energijom te predstojećom izgradnjom nove hidroelektrane koja će zadovoljiti preostale potrebe.

Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke predstavio je infrastrukturne izazove s kojima se gradovi suočavaju u razvoju pametnih rješenja te napore grada na ostvarivanju transparentnog poslovanja kroz proaktivnu objavu podataka i javna savjetovanja, open data portal i planove za budućnost pametnog Grada Rijeke.

Sudionici su se usuglasili da ne postoji jedna definicija pametnog grada već da se vizija pametnog grada treba ostvarivati prema potrebama, prioritetima i kapacitetima svakog grada u skladu s lokalnim javnim politikama. Obzirom da je pitanje zbrinjavanja otpada jedno od ključnih pitanja za sve gradove, značajan interes na konferenciji iskazan je za pametno rješenje zbrinjavanja otpada koje je već implementirano u Koprivnici, Dubrovniku i Opatiji.