17. siječanj. 2014.

Izmjene EU direktive o javnoj nabavi

Europski parlament usvojio je 15. siječnja izmjene pravila o javnoj nabavi, uvodeći nove odredbe koje omogućavaju da se okolišni, društveni i inovacijski aspekti ponuda uzmu obzir kod izbora ponuđača i potpisivanja ugovora. Glavna svrha ove legislativne inicijative jest otvaranje javnih natječaja manjim poduzećima i ohrabrivanje javnih vlasti za razmatranje novih načina na koji mogu unaprijediti usluge koje pružaju svojim korisnicima.

Usvojene mjere trebale bi smanjiti birokraciju te promovirati vrijednost za novac, transparentnost i uračunljivost u okviru isporuke usluga i dobara javnih vlasti. Prema službenim podacima, javne vlasti u EU troše oko 18% BDP na radove, dobra i usluge, pri čemu je naglasak dosad bio samo na postizanju najniže cijene. S ovim izmjenama, Europski parlament najavljuje novo vrijeme gdje će kriteriji kvalitete i održivosti moći biti ravnopravno uzeti u obzir (tzv. MEAT kriterij).

Dodatna novost je i uvođenje principa ”inovacijskog partnerstva” koji naručiteljima omogućuje raspisivanje natječaja bez propisanog rješenja, što ostavlja manevarski prostor za ponuditelje da u okviru svoje ponude mogu predložiti inovativna rješenja do kojih su došli u suradnji s naručiteljem.

Europski parlament odbacio je navode da su izmjene pravila poticaj za privatiziranje javnih usluga, navodeći da direktiva ne zahtijeva privatiziranje isporučitelja javnih usluga. Kako bi potvrdili taj stav, u predmetnom propisu ne spominju se vodne usluge čime je naglašena priroda vode kao javnog dobra. Inicijativa za izmjenu direktive primila je široku podršku javnosti uz prisutne kritike da je razina kompleksnosti pravila javne nabave ostala ista te činjenicu da nova pravila i dalje omogućavaju prihvaćanje damping ponuda.

Stupanje na snagu nove direktive očekuje se u ožujku po prihvaćanju od strane Vijeća EU.

Više informacija ovdje.