Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

13. lipanj. 2014.

Jeftinije vrijeđati grad nego državu (2)

Udruga gradova dostavila je saborskom Odboru za lokalnu samoupravu zahtjev za podnošenje amandmana na Prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Člankom 17. Prijedloga propisane su različite novčane kazne za omalovažavanje i vrijeđanje državnih tijela (7.000-15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 60 dana), u odnosu na jedinice lokalne i područne samouprave (3.000-5000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 30 dana).

Državna tijela i jedinice lokalne samouprave tijela su javne vlasti u Republici Hrvatskoj i zajedničko uporište im se nalazi u Ustavu Republike Hrvatske. Smatramo da je različito sankcioniranje prekršaja u odnosu na pojedinačna tijela javne vlasti u potpunosti neprihvatljivo te da se u ovom slučaju radi o odredbi potpuno suprotnoj ulozi i značaju koji lokalnoj samoupravi daje pravna stečevina EU i akti Vijeća Europe. Nadalje, smatramo da se radi o diskriminatornoj odredbi u odnosu na razinu vlasti čiji su čelnici i službe u najbližem neposrednom dnevno-operativnom kontaktu.

Stoga je Udruga gradova zatražila saborski odbor da u proceduru uputi amandman kojim se izjednačavaju državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u okviru članka 17. Prijedloga.

AMANDMAN

U članku 17. stavak 1. Prijedloga zakona iza riječi „državna tijela,“ dodaju se riječi „tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave,“.

U članku 17. stavak 2. briše se.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija