13. lipanj. 2014.

Jeftinije vrijeđati grad nego državu (2)

Udruga gradova dostavila je saborskom Odboru za lokalnu samoupravu zahtjev za podnošenje amandmana na Prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Člankom 17. Prijedloga propisane su različite novčane kazne za omalovažavanje i vrijeđanje državnih tijela (7.000-15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 60 dana), u odnosu na jedinice lokalne i područne samouprave (3.000-5000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 30 dana).

Državna tijela i jedinice lokalne samouprave tijela su javne vlasti u Republici Hrvatskoj i zajedničko uporište im se nalazi u Ustavu Republike Hrvatske. Smatramo da je različito sankcioniranje prekršaja u odnosu na pojedinačna tijela javne vlasti u potpunosti neprihvatljivo te da se u ovom slučaju radi o odredbi potpuno suprotnoj ulozi i značaju koji lokalnoj samoupravi daje pravna stečevina EU i akti Vijeća Europe. Nadalje, smatramo da se radi o diskriminatornoj odredbi u odnosu na razinu vlasti čiji su čelnici i službe u najbližem neposrednom dnevno-operativnom kontaktu.

Stoga je Udruga gradova zatražila saborski odbor da u proceduru uputi amandman kojim se izjednačavaju državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u okviru članka 17. Prijedloga.

AMANDMAN

U članku 17. stavak 1. Prijedloga zakona iza riječi „državna tijela,“ dodaju se riječi „tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave,“.

U članku 17. stavak 2. briše se.