01. travanj. 2024.

Jeste li primjetili ovakva stabla u vašem gradu?

Nažalost, u svim hrvatskim gradovima nailazimo na ovakve prizore. Sve je veći i veći broj stabala kod kojih je zbog raznih faktora započelo sušenje i to od vršnih grana.

Znamo da su nam neka od tih stabala kod kojih je započelo sušenje, izuzetno vrijedna, bilo zbog svoje veličine, starosti, djelovanja na okoliš ili jednostavno zato što smo se pod krošnjom nekog od tih stabala prvi puta zaljubili ili su nam djeca prohodala. Važna su ta stabla za lokalne zajednice. I nemoguće ih je zamijeniti novo-posađenim, ako niti zbog čega drugoga, onda zato što su stablu potrebne godine da izraste.

Ukoliko se nešto po pitanju tih, već osušenih vršnih grana na stablima koja žive s nama, ne poduzme, takva oboljela stabla će se ubrzano sušiti, sve više i jače, a u dogledno vrijeme doći će i do odumiranja stabla.

Želimo li sačuvati takva stabla? Ako da, onda je preventivno djelovanje nužnost. Odmah! Sada!

Postoje metode za revitalizaciju stabala kojima se djeluju izvana, tj. preko krošnje stabala. No, djelujući samo na krošnju stabla, na način da dolazi do njenog rasta, činimo stablo podložno vjetroizvalama. Naime, krošnja raste, a nema temelj i potporu u korijenu samog stabla. Svjedočili smo mnogo puta situacijama kada se uslijed jakog vjetra ili oluje po našim gradovima ruše stabla.

Kako revitalizirati stabla? Koliki je to trošak za grad? Da li je isplativo? Gdje su „dokazi“ da će to uspjeti? Nije li jeftinije i sigurnije posaditi novo, mlado stabla i čekati (doduše godinama) da izraste? Sve su to pitanja koja si, logično, dobar gospodar postavlja.

Rješenje koje predstavljamo je dokazano učinkovito, kako kroz istraživanje provedeno od strane Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, tako i kroz uspješne primjere revitalizacije stabala u nekim hrvatskim gradovima, ali i slovenskim, danskim, srpskim… To isto rješenje, ne samo da preventivno djeluje protiv sušenja stabala, već i utječe na obnovu prirodnog mikrobioma tla te poboljšanje fizikalnih, kemijskih i bioloških svojstava tla.

Provedeno znanstveno istraživanje pokazalo je da je povećanje vitalnosti stabala tijekom druge godine provedenog istraživanja, iznosilo od 64 do 86 %.
(Za one koji žele saznati više detalja o spomentom istraživanju: https://herbafertil.com/wp-content/uploads/2023/11/NEW-METHOD-OF-TREE-REVITALIZATION.pdf

Slika govori uvijek više od tisuću riječi:

Je li skupo revitalizirati postojeće stablo? Ne, nije.

Trošak revitalizacije iznosi samo 20% od onog troška kojeg imamo ukoliko se odlučimo da to isto stablo ne revitaliziramo. Troškovi orezivanja i uklanjanja slabovitalnog ili odumrlog stabla viši su 5 (pet) puta od troška revitalizacije.

I da slikom ne ostanemo „samo na stablima iz znanstvenog projekta“…

U Križevcima postoje dvije paralelne ulice, obje obrubljene stablima divljeg kestena (Aesculus hippocastanum). U rujnu 2022., u jednoj od tih ulica, tretirana su sva stabla ovom, DRILL&FILL metodom, sa ciljem revitalizacije i stabala i mikrobioma tla. Samo godinu dana kasnije, u rujnu 2023. te iste dvije ulice fotografirane su obje u isto vrijeme. I ponovno, slika govori više od tisuću riječi:

Ne trebate nužno voljeti stabla da biste ih spašavali. No, jasno je, da ima mnogo onih koji će voljeti vas ako spašavate stabla. Ako nitko drugi, onda ovi koji su sada još maleni, a zaljubljivat će se ispod istih onih stabala ispod kojih su se zaljubljivali njihovi roditelji, bake i djedovi.