Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

03. studeni. 2022.

Kako se Stockholm bori sa smećem? Uspješno, naravno!

Jeste li znali da Stockholm ima podzemni sustav prikupljanja otpada, koji koristi zračni tlak i cijevi za brzo i učinkovito raznošenje vreća za smeće od mjesta odlaganja do mjesta prikupljanja? Rješenje kao iz znanstveno-fantastičnog filma, a zove se automatizirani sustav prikupljanja otpada (AWCS).

ENVAC, tvrtka koja stoji iza inovacije ističe da su prednosti znatne u usporedbi s tradicionalnim sustavima gospodarenja otpadom kojih još uvijek uglavnom ima u gradovima. Osim uklanjanja “trna u oku” zbog prepunih kanti za smeće, urbano okruženje ima izravne koristi na nekoliko načina zahvaljujući drastično skraćenim i optimiziranim rutama kamiona za odvoz smeća.

Kako ovaj sustav funkcionira?
Građani svoje prethodno sortirano smeće, zapakirano u vrećice, donose u vakuumske kante i odlažu ga. Zatim stacionarni pneumatski sustav za otpad transportira otpad na velike udaljenosti kroz cijevi do sabirne stanice, gdje se otpad sabija u zapečaćene spremnike.
Za transport otpada sustav koristi zrak koji stvaraju ventilatori koji stvaraju podtlak u sustavu cijevi. Zrak ulazi u cijevi pod atmosferskim tlakom, hvata čvrsti otpad i prenosi ga do sabirne stanice. Stacionarni pneumatski sustav za prikupljanje otpada može istovremeno rukovati s više vrsta otpada, koristeći jedan žlijeb za otpad za svaki zasebni tok otpada. Obično se s dva do četiri odvojena toka otpada rukuje istom mrežom transportnih cijevi.

Gradska vlast želi preuzeti odgovornost i upravljanje
ENVAC je izvijestio da se Grad Stockholm jako zainteresirao za postupno preuzimanje upravljanja AWCS-om i da ga počne tretirati kao komunalnu uslugu na razini vodoopskrbe i kanalizacije. Gradska tvrtka za upravljanje otpadnim vodama i otpadom, Stockholm Vatten och Avfall, počet će preuzimati odgovornost za sustave tijekom narednih godina. To znači da privatna stambena udruženja, stambena poduzeća, predškolske ustanove i komercijalni operateri više ne moraju biti odgovorni za vlasništvo i održavanje AWCS-a instaliranog u njihovom vlasništvu, piše TheMayor. Osim što olakšava administrativni teret upravljanja i instaliranja AWCS-a, ovaj potez znači da će daljnje instalacije navedene u gradskom detaljnom planu biti mnogo jednostavnije i da će se njima moći upravljati tako da koincidiraju s drugim velikim radovima na iskopima.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija