03. studeni. 2022.

Kako se Stockholm bori sa smećem? Uspješno, naravno!

Jeste li znali da Stockholm ima podzemni sustav prikupljanja otpada, koji koristi zračni tlak i cijevi za brzo i učinkovito raznošenje vreća za smeće od mjesta odlaganja do mjesta prikupljanja? Rješenje kao iz znanstveno-fantastičnog filma, a zove se automatizirani sustav prikupljanja otpada (AWCS).

ENVAC, tvrtka koja stoji iza inovacije ističe da su prednosti znatne u usporedbi s tradicionalnim sustavima gospodarenja otpadom kojih još uvijek uglavnom ima u gradovima. Osim uklanjanja “trna u oku” zbog prepunih kanti za smeće, urbano okruženje ima izravne koristi na nekoliko načina zahvaljujući drastično skraćenim i optimiziranim rutama kamiona za odvoz smeća.

Kako ovaj sustav funkcionira?
Građani svoje prethodno sortirano smeće, zapakirano u vrećice, donose u vakuumske kante i odlažu ga. Zatim stacionarni pneumatski sustav za otpad transportira otpad na velike udaljenosti kroz cijevi do sabirne stanice, gdje se otpad sabija u zapečaćene spremnike.
Za transport otpada sustav koristi zrak koji stvaraju ventilatori koji stvaraju podtlak u sustavu cijevi. Zrak ulazi u cijevi pod atmosferskim tlakom, hvata čvrsti otpad i prenosi ga do sabirne stanice. Stacionarni pneumatski sustav za prikupljanje otpada može istovremeno rukovati s više vrsta otpada, koristeći jedan žlijeb za otpad za svaki zasebni tok otpada. Obično se s dva do četiri odvojena toka otpada rukuje istom mrežom transportnih cijevi.

Gradska vlast želi preuzeti odgovornost i upravljanje
ENVAC je izvijestio da se Grad Stockholm jako zainteresirao za postupno preuzimanje upravljanja AWCS-om i da ga počne tretirati kao komunalnu uslugu na razini vodoopskrbe i kanalizacije. Gradska tvrtka za upravljanje otpadnim vodama i otpadom, Stockholm Vatten och Avfall, počet će preuzimati odgovornost za sustave tijekom narednih godina. To znači da privatna stambena udruženja, stambena poduzeća, predškolske ustanove i komercijalni operateri više ne moraju biti odgovorni za vlasništvo i održavanje AWCS-a instaliranog u njihovom vlasništvu, piše TheMayor. Osim što olakšava administrativni teret upravljanja i instaliranja AWCS-a, ovaj potez znači da će daljnje instalacije navedene u gradskom detaljnom planu biti mnogo jednostavnije i da će se njima moći upravljati tako da koincidiraju s drugim velikim radovima na iskopima.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi