Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

11. rujan. 2019.

Kreće izrada podzakonskog okvira za okrupnjivanje vodnokomunalnog sektora

Nakon usvojenog paketa vodnokomunalnih zakona u srpnju, zakonodavac je pokrenuo postupak za izradu potrebnog okvira za ustrojavanje novih isporučitelja vodnih usluga! U utorak, 10. rujna, u Hrvatskim vodama održan je prvi sastanak Povjerenstva za izradu Uredbe o uslužnih područja na kojem je usvojen prijedlog osnivanje uže, deveteročlane skupine za izradu nacrta uredbe.

Užu skupina činit će predstavnici resornog ministarstva i Hrvatskih voda te predstavnici partnerskih organizacija i dionika – jedinica lokalne i regionalne samouprave te isporučitelja vodnih usluga. Slijedom toga, Udruga gradova će sudjelovati u radu uže radne skupine o čemu ćemo vas pravovremeno obavještavati.

Sukladno odredbama Zakona o vodnim uslugama, glavni kriteriji za osnivanje novih isporučitelja i pridruženih uslužnih područja (čl. 7) su: a) minimalna količina isporučene vode od dva milijuna kubnih metara godišnje; b) teritorijalna neprekinutost uslužnih područja koja ne presijecaju granice aglomeracija i vodoopskrbnih područja; te c) minimalna tehnička i kadrovska kapacitiranost novih isporučitelja odnosno broj i kvalifikacije ključnih zaposlenika (čl. 16).

Nije unaprijed definiran broj na koji treba smanjiti postojeće isporučitelje (trenutno postoji oko 180 isporučitelja vodnih usluga u RH), s obzirom na to da je cilj reforme okrupnjivanje sektora radi bolje učinkovitosti u pripremi i provedbi investicijskih projekata iz programa višegodišnje gradnje i obaveza koje proizlaze iz Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji te uvođenja racionalnog upravljanja nad postojećom i novoizgrađenom infrastrukturom.

Po izradi nacrta predmetne Uredbe, predlagatelj akta organizirat će konzultativne susrete s isporučiteljima vodnih usluga i njihovim osnivačima (gradovi i općine) na kojima će predstaviti Uredbu te prikupiti komentare i primjedbe s terena. Najavljeno je i pokretanje projekta tehničke pomoći financiranog sredstvima EU-a s ciljem povećanja učinkovitosti isporučitelja vodnih usluga kroz podršku reorganiziranju vodnokomunalnog sektora, u okviru kojeg će biti izrađeni ogledni primjerci potrebnih pravnih i tehničkih akata.

Očekivani rok za izradu uredbe je listopad 2019.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija