Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

13. siječanj. 2021.

Križevački sunčani krovovi

Prvi projekt ulaganja građana u gradski projekt, jedinstven u Hrvatskoj, Grad Križevci i Zelena energetska zadruga pokrenuli su 2018. godine investicijom u izgradnju fotonaponske elektrane na javnom objektu pod nazivom Križevački sunčani krovovi.

Građanima je pružena mogućnost da financiraju postavljanje 230 tisuća kuna vrijedne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci kroz davanje zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih im se vraća ulog s kamatom od 4,5 posto. Najniži ulog bio je 1.000,00 kuna, a najviši 10.000,00 kuna. Nakon objave kampanje potreban iznos prikupljen je u samo 10 dana te je odaziv građana bio zaista izvanredan. Snaga postavljene elektrane je 30 kW, a procijenjena ušteda plaćanja računa za struju je 36.000,00 kuna godišnje.

Već 2019. godine Križevci su proveli i drugo grupno ulaganje, ovog puta za postavljanje fotonaponske elektrane na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković“, Križevci. Vrijednost ove elektrane bila je 172 tisuće kuna, a potreban iznos prikupljen je u rekordnih dva dana te je također u potpunosti financirana od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se vratiti ulog s kamatama od 3 posto godišnje. Najniži ulog bio je 1.000,00 kuna, a najviši 7.500,00 kuna.

Postavljanjem ove elektrane snage 30 kW, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ postala je prva hrvatska sunčana knjižnica.

 

Kako pokrenuti ljude?

Križevci su jedan od gradova predvodnika uključivanja građana u procese grada kroz inovativno grupno ulaganje građana u projekte obnovljivih izvora energije na javnim zgradama – Križevački sunčani krovovi, prikupljanjem inputa građana kroz ankete, pozivanjem na javna savjetovanja i rasprave, uključivanjem građana u kreiranje proračuna davanjem prijedloga putem e-maila te kreiranjem platforme sudjeluj.krizevci.hr za transparentno prikupljanje prijedloga građana, kao i za demokratsko glasanje o gradskim odlukama i provedbi različitih projekata na razini javne vlasti.

Projektom Križevački sunčani krovovi među građanima se razvija svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije, kao polazište novih programa kojima Grad Križevci financira postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća, kako bi do 2030. godine postao energetski neovisan grad.

Detaljnije materijale o projektu možete vidjeti na video prilozima u nastavku:

 

Prezentacija za ulagače: OVDJE

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija