Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

06. srpanj. 2021.

Krk želi postati prvi europski Zero Waste otok

Analizom krčkog sustava gospodarenja otpadom zaključeno je da je taj otok nizom dosadašnjih ostvarenja i već dostignutih europskih standarda idealan domaći kandidat za uključenje u prestižnu mrežu od 500-tinjak europskih gradova i općina s certifikatom Zero Waste.

U zajedništvu komunalnog društva Ponikve eko otok Krk i organizacije Zelena akcija, u Krku održano potpisivanje Odluke o pristupanju otoka Krka međunarodnoj strategiji Zero Waste.

Sedam jedinica lokalne samouprave na čijem području Ponikve obavljaju uslugu gospodarenja otpadom, posredstvom potpisa koji je u društvu predstavnika Zelene akcije Marka Košaka na tu odluku stavio direktor otočnog komunalca Ivica Plišić, i službeno je krenulo priključenje otoka Krka međunarodnoj Zero Waste stregiji, odnosno budućem punopravnom »učlanjenju« tog kvarnerskog otoka na listu od petstotinjak europskih gradova i općina na području kojih se ona već danas primjenjuje, i to kao najviši i najcjenjeniji certifikat ispunjavanja visokih ciljeva smanjenja nastanka otpada, stimuliranja njegove ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada primjenom učinkovitih mjera cirkularne ekonomije.

Kako je istaknuo Košak, stručnjaci Zelene akcije – hrvatske članice Zero Waste organizacije, analizirali su krčki sustav gospodarenja otpadom te temeljem dobivenih pokazatelja zaključili da je upravo taj otok nizom svojih dosadašnjih ostvarenja i već dostignutih europskih standarda, zapravo idealan domaći kandidat za uključenje u tu prestižnu mrežu, ali ujedno i kandidat koji će već za dvije do tri godine imati potencijal postati njezinim punopravnim članom, kao prvi i zasad jedini certificirani Zero Waste otok na području cijele Europske unije.

Definirani ciljevi

Odluka definira ambiciozne petogodišnje ciljeve od 70 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenje količine »ostatnog otpada« s 235 kg na 150 kg po stanovniku (uključujući turiste). Usto Ponikve će osigurati uvjete da se na Krku implementiraju različiti modeli smanjenja količina otpada koji nastaje, objasnio je na tiskovnoj konferenciji čelnik Zelene akcije. A ta je organizacija za jedinice lokalne samouprave na Krku izradila analizu s preporukama za daljnji razvoj održivog sustava gospodarenja otpadom. Provedbom tih preporuka i ispunjenjem definiranih ciljeva, Krk će postati još prepoznatljiviji u društvu najboljih europskih praksi gospodarenja otpadom i steći uvjete za punopravnu certifikaciju najboljih praksi u EU-u, koju dodjeljuje Zero Waste Europe mreža.

Nakon obraćanja direktora komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk Ivice Plišića, okupljenima su se obratili i Marijan Galović iz Galović savjetovanja te Sonja Polonijo, predstavnica Udruge gradova, ukratko predstavivši analizu trenutačnog stanja stvari, kao i postavljene ambiciozne ciljeve te preporuke konkretnih mjera za što brže dostizanje Zero Waste ciljeva.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Sonja Polonijo je u završnici istakla da, zbog svega što su otočani već dosad pokazali na planu odgovornog gospodarenja otpadom, uopće ne dvoji da će i u svom novom, još ambicioznije postavljenom cilju »neproizvođenja smeća« Krčani iznova ispuniti zadane ciljeve te tako zadržati svoju ulogu »svjetionika sličnih nastojanja svih ostalih domaćih lokalnih zajednica«.

Naplata prema količini

Potpisivanjem ove Odluke, čelnici otočnih lokalnih jedinica obvezali su se osigurati uvjete nužne za ispunjavanje svih zadnih ciljeva u red kojih spada dugoročno postizanje 90-postotne stope preusmjeravanja komunalnog otpada sa štetnih metoda zbrinjavanja (odlaganja i spaljivanja) prema prioritetnim mjerama (ponovna uporaba, recikliranje, kompostiranje) te postizanje više od 70 posto odvojenoga prikupljanja već u narednih pet godina.

U planu je i smanjenje količine »ostatnog otpada« po glavi stanovnika, uz obvezu poštovanja načela postupnog smanjenja ukupne količine komunalnog otpada koji se šalje na obradu u CGO Marišćina i daljnje odlaganje ili (su)spaljivanje, ali i izbjegavanje gradnje postrojenja za spaljivanje otpada, odnosno ulaganje u razvoj takvih tehnologija.

Uz sve već započete aktivnosti na poslovima gospodarenja otpadom, otočne lokalne jedinice obvezale su se i da će u narednih pet godina izraditi analizu sastava miješanog komunalnog otpada (kako bi se mogli definirati koraci za daljnje smanjenje količina miješanog otpada), uvesti naplatu prema količini kako bi se dodatno pozitivno utjecalo na ponašanje građana i dodatno smanjila količina miješanog komunalnog otpada, stimulirati smanjenje nastanka otpada i povećanje ponovne uporabe (otvaranjem Centra za ponovnu uporabu te drugim inicijativama poput smanjenja jednokratne plastike u javnim ustanovama, poticanja prodaje proizvoda bez ambalaže i slično).

Također, predstavnici krčkih lokalnih jedinica obvezali su se osnovati stručno Vijeće za gospodarenje otpadom koje će osmišljavati aktivnosti koje mogu doprinijeti daljnjem smanjenju količina miješanog komunalnog otpada. U planu je i izrada studije utjecaja turizma na sustav gospodarenja otpadom te provedba aktivnosti na promicanju kućnog kompostiranja, podjelom kompostera i kvalitetnom edukacijom građana.

Jačanje prepoznatljivosti

Kako je istaknuto, pristupanjem međunarodnoj strategiji Zero Waste i postizanjem statusa kandidata za Zero Waste grad/općinu, čelnici otočnih lokalnih jedinica i njihova zajedničkog komunalnog društva odlučili su svoj otok pokušati učiniti još prepoznatljivijim primjerom dobre prakse te uzornim modelom u Hrvatskoj, ali i šire. Krčani su ujedno pokazali i da teže društvu lokalnih zajednica u kojima se provode maksimalno održivi modeli gospodarenja otpadom. Valorizaciju rezultata koji će se na tom putu na Krku ostvarivati obavljat će Zelena akcija u suradnji s Ponikvama. Ovisno o ispunjenju ciljeva, spomenuta će organizacija predložiti i vanjsku reviziju rezultata od organizacije Zero Waste Europe, a sve kako bi otočne lokalne jedinice čim skorije i praktično zaključile i formalno započet proces dobivanja službenog europskog certifikata Zero Waste grada/općine.

Članak i fotografija preuzeti iz Novog lista!

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija