03. veljača. 2020.

KulTura – sve puta dva

KulTura, zajednički prekogranični projekt grada Jastrebarskog i slovenske općine Črnomelj, dobiva konkretne obrise. U petak 31. siječnja otvoren je novi Info centar za posjetitelje i ured TZ Jastrebarsko.

Na svečanom otvorenju okupili su se brojni ugledni uzvanici obje partnerske strane, a ured je uređen i opremljen s visokim udjelom EU-financiranja. Posebna specifičnost ovog projekta je sinergija dvije mikrodestinacije, koje zajedničkim nastupom udvostručuju ukupne promocijske efekte: dvostruki “vizibiliti”, dvostruki doseg, dvostruka snaga brenda, dvostruka atraktivnost za posjetitelje. Svaka partnerska strana razvija na takav način svoje autentične turističke adute, a zajedničkim udruženim sredstvima lansiraju i promoviraju zajednički krovni destinacijski brend.
Svaka, pa i najmanja JLS ima određene tradicijske, kulturne i turističke potencijale. Ako vlastiti potencijal nije dovoljan da privuče posjetitelje u željenom broju, povezivanjem i suradnjom s jednom, dvije ili pet susjednih JLS, može se zajedničkom strategijom i udruženim oglašavanjem dobiti značajan multiplikacijski učinak za razvoj turističke destinacije s puno bogatijim sadržajem i ponudom. Svaka JLS uključena u suradnju tako dobiva više prostora za pametnu specijalizaciju, a zajednički postaju KulTura, zanimljiva kulturna tura s bogatom ponudom i programom. U takvom pristupu 1+1, ili 2+2 zaista može biti 5 ili 7.