Ljetna sezona bez otpada od hrane: Kako Zelene tehnologije mijenjaju turizam i čuvaju okoliš!
Tijekom ljetne turističke sezone, gradovi se suočavaju s velikim izazovima u gospodarenju otpadom, posebno kada je riječ o otpadnoj hrani. Dolazak velikog broja ljudi u kratkom vremenskom razdoblju dovodi do povećanja konzumacije hrane i generiranja velikih količina otpada. A temperature samo rastu…
Visoke ljetne temperature pridonose bržoj razgradnji neiskorištenih ostataka, čime se stvaraju neugodni mirisi i povećava rizik od pojave nametnika poput glodavaca, insekata i crva. Ovi problemi pogoršavaju sanitarno stanje prostora, povećavaju rizik od zaraze i narušavaju ugled turističkog mjesta ili grada, te samim time negativno utječu na kvalitetu turistčke ponude.
Upravljanje velikom količinom otpada od hrane predstavlja izazov za komunalna poduzeća i lokalne vlasti. Njihova dužnost je osigurati efikasan sustav prikupljanja, transporta i zbrinjavanja otpada, ali i boriti se protiv neugodnih mirisa i kontaminacije koja može utjecati na kvalitetu života lokalnog stanovništva i doživljaj turista.
Velike promjene kreću od nas samih…
Zelene tehnologije pokrenule su projekt Food Waste Hrvatska s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane i poticanja održivog načina života. Educiranjem populacije o uzastopnom problemu nastanka velikih količina otpada od hrane, nastoje potaknuti pojedince da naprave vlastitu zelenu tranziciju uz nove inovativne tehnologije.
Sada je ostatke od hrane moguće pretvoriti u kvalitetnu sirovinu i to u vrlo kratkom vremenu!
Tehnološka rješenja Zelenih tehnologija smanjuju količine otpada od hrane na mjestu nastanka, čime se umanjuje potreba za prijevozom i skladištenjem velikih količina otpada. Takav pristup u konačnici dovodi do smanjenja količina otpadne hrane na odlagalištima, a samim time i stvaranja stakleničkih plinova.
Integracijom navedenih uređaja u hotele, ugostiteljske objekte, kampove, kuće za odmor i apartmane, osigurava se maksimalna higijena prostora i eliminiraju se neugodni mirisi koji su tijekom ljetnih mjeseci puno više zastupljeniji. Mogućnost kontaminacije svježe hrane je svedena na minimum te se stvara ugodnije okruženje za turiste i lokalno stanovništvo.
Tehnološkim tretiranjem ostataka od hrane na lokaciji nastanka, stvaramo visokovrijednu sirovinu koja ima daljnju primjenu u agronomskom i energetskom sektoru.
Koordiniranim djelovanjem lokalne samouprave, privatnog sektora i stanovništva u cjelini, uz implementaciju naših inovativnih tehnoloških rješenja, možemo pojačati percepciju mjesta kao održive turističke destinacije.
Pozivamo vas da posjetite web stranicu Zelenih tehnologija, pratite tvrtku na društvenim mrežama i budete u toku sa svim najnovijim, zanimljivim i korisnim informacijama!
Stvarajmo zelenu budućnost zajedno!
Autor:
Ivan Lukenda
CEO
Zelene tehnologije d.o.o.
Food Waste Hrvatska
Linkedin
Facebook