Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. siječanj. 2023.

Ludbreg, prvi grad s “Newton sobama”, Stari mlin pretvara u STEM centar

Ludbreg se može pohvaliti nizom mjera, programa i projekata kojima podupire mladu populaciju pa je tako i ulaganje u odgoj i obrazovanje, od predškolske dobi nadalje, visoko na listi razvojnih prioriteta.

Naročito su fokusirani i na provođenje projekata upravo u tom sektoru kako bi iz godine u godinu podizali standard u vrtićima i školama. U cijelom paketu demografskih aktivnosti ističe se ipak jedna. Jedinstvena kod nas. Newton soba.

Newton sobe su norveški sustav soba u kojim se djeci, odnosno učenicima, na praktičan način prikazuje zašto je matematika važna, zašto su fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu, ne samo u školama.

Newton sobe?!

“Kako je Newton koncept prihvaćen u Kraljevini Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama, kao dio formalnog školskog kurikuluma, pratili smo cijeli taj koncept i udrugu First Scandinavia, koja ga je osmislila, putem društvenih mreža i portala i zamijetili brzo širenje u druge europske zemlje, pa čak i SAD. Inovativnost koju koncept Newton soba nudi bila nam je vrlo zanimljiva pa smo krenuli u potragu za prikladnim prostorima u kojima bi takve sobe mogle funkcionirati, s obzirom da u našoj OŠ Ludbreg nije postojalo dostatanih prostornih kapaciteta. Nakon kupnje zgrada Starog mlina u središtu Ludbrega, napokon se otvorila i ta mogućnost implementacije projekta uspostave Regionalnog STEM centra LORI s jedinstvenim Newton sobama.”, istaknula je Erina Stančin, pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Ludbrega.

Temelj svake Newton sobe je zapravo matematika kao temeljna prirodna znanost i iz koje se izvlače smjernice za ostale znanosti. Lori Ludbreg će u prvoj fazi imati dvije Newton sobe, a paralelno će se raditi i na trećoj, najavljuju iz Grada. Jedna soba je vezana uz matematiku, biologiju i kemiju, pa će ta soba koristiti prirodne resurse Otoka Mladosti, ludbreške prirodne oaze koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg STEM centra. Druga soba bit će povezana s astronomijom i fizikom i oslanjat će se i na nasljeđe Rudolfa Fizira, Zajednice tehničke kulture i u njoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe, koji će djeci pružiti mogućnost da vide što prirodne znanosti mogu pružiti. kroz praktičan rad…

“U prvoj fazi realizacije projekta, Regionalni STEM centar bit će na raspolaganju svim školama s područja Varaždinske županije, a kasnije će Centar biti dostupan i za sve druge škole iz regije odnosno iz cijele RH, kao i za individualne i grupne posjete.”, napominju iz Grada. Dodatno, u Newton sobama učenicima će se omogućiti novi obrazovni sadržaj temeljen na interdisciplinarnom povezivanju znanja iz prirodnih znanosti, novih tehnologija, održivog razvoja i STEM-a.

Na samom početku rada centra, provodit će se sljedeći newton moduli:

1. We do 2.0: Milo explores weight – preko kojeg će učenici putem praktičnih vježbi i teorijskog znanja učiti o matematičkim pojmovima, njihovoj primjeni u praksi, mjerenju, što je težina, trenje, masa, kako ih povezati, kako koristiti znanstvene koncepte, donositi vlastite opservacije te kako ih nadograditi.

2. Search and rescue: Block programing with WeDo preko kojeg će učenici učiti o matematičkim pojmovima, block programiranju, njihovoj primjeni u praksi, stvaranju programskih algoritama i njihovom testiranju na praktičnom primjeru kako reagirati u slučaju odrona zemlje.

3. Robots and circumference preko kojeg će učenici putem učiti o kritičkom i strateški usmjerenom razmišljanju o tome kako riješiti predočeni problem uz pomoć matematike, robotike i geometrije.

4. Up in the air with numbers preko kojeg će učenici učiti o procesu letenja kroz izradu izračuna duljine, kutova, površine, volumena, vremena, brzine, gustoće, isčitavanje geografskih karata te direktno to znanje primijeniti u simulatoru leta uz podršku stručnog osoblja s iskustvom u letenju (pilot).

5. We explore energy preko kojeg će učenici učiti o vrstama energije, načinima očuvanja energije, kvaliteti koju svaka energija, kako se energija stvara, o energetskoj učinkovitosti te o različitim načinima kako pretvoriti, transportirati i spremiti energiju.

6. Sustainable energy preko kojeg će učenici putem praktičnih vježbi i teorijskog znanja učiti o održivoj energiji, načinima očuvanja, ravnoteži resursa i načinima očuvanja okoliša kroz održive izvore energije.

Partneri na projektu

Partneri na projektu su tri osnovne škole koje provode edukativne aktivnosti i čiji će učitelji sudjelovati u radu Centra, dok Međimursko veleučilište radi na razvoju i tri nova, dodatna modula za primjenu u Newton sobama. Partner Varaždinska županija zadužena je za diseminaciju projektnih aktivnosti i rezultata.

Newton sobe realizirat će se kroz projekt „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI ukupne vrijednosti 22.217.250,00 kn odnosno 2.950.302,10 eura. U spomenutom iznosu 85 posto sredstava financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

“Projektom planiramo riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje i aktivnosti na području Ludbrega i Varaždinske županije, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu. Problem ćemo riješiti na način da ćemo razviti sustav koji će se sastojati od stručno osposobljenih učitelja i drugih odgojno obrazovnih radnika ojačanih kapaciteta u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva, stvorit ćemo podlogu za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika i uvest ćemo metodiku prijenosa znanja u neformalnom okruženju, tj. u modernim i adekvatno opremljenim STEM učionicama koje će biti prilagođene potrebama učenika.”, ustvrdila je pročelnica Stančin.

U pitanju je jedan od najvećih projekata u povijesti Ludbrega, a premda ulazi u red obrazovnih, navode u Gradu, značaj mu je znatno širi, budući će se njegovom konačnom realizacijom napokon aktivirati i Stari mlin, koji će sada postati STEM centar.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija