Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

22. veljača. 2017.

Europske lokalne vlasti o imigrantima i mediteranskoj suradnji

Na Malti se 22. i 23.2. održava dvodnevni događaj Europskog odbora regija (EOR) s fokusom na raspravi o uzrocima imigracija te nastavku suradnje lokalnih vlasti Europske unije i država Mediterana. Izbor lokacije i tema nije iznenađenje jer su upravo izazovi izbjeglica i migranata jedan od prioriteta aktualnog malteškog predsjedavanja Vijećem EU-a.

Malta se već godinama nosi s povećanjem broja koje sukladno važećim pravilima mora prihvatiti i smjestiti. Nesređeni sustav na europskoj razini, glavni je razlog malteških poziva na solidarnost upućenih drugim članicama te zahtjeva za poboljšanje mehanizma prihvata imigranata i tražitelja azila!

U uvodnom izlaganju o kontekstu problema migracija u regijama koje su najviše obilježene time (u prvom redu sjeverna Afrika i Bliski istok) istaknuti su primjeri dosadašnjih napora u okviru europske politike susjedstva s posebnim naglaskom na područje Mediterana. Tako su na 173. sjednici Predsjedništva EOR-a predstavljeni rezultati prošlogodišnje Inicijative iz Nikozije – eksperimentalnog programa potpore libijskim lokalnim vlastima u okviru kojeg su bile organizirane radionice i seminari za jačanje lokalnih kapaciteta, razmjena iskustava i studijska putovanja, zahvaljujući kojima je preko 80 lokalnih dužnosnika iz Libije posjetilo institucije EU-a te upoznalo primjere dobrih praksi. U raspravi koja je uslijedila između libijskih predstavnika i članova Odbora regija naglašena je potreba za jačanjem buduće suradnje pogotovo na područjima infrastrukture, malog i srednjeg poduzetništva te ribarstva.

Popodnevna konferencija ”Adresiranje uzroka migracije i prihvat imigranata” podijeljena je na dva dijela. Prvi panel o vanjskim aspektima i gospodarskim dimenzijama migracijskih politika EU-a okupio je paneliste iz europskih institucija (EP, EIB, EOR) i mediteranske gradonačelnike (Piran, Tripoli) te zaključio da je potrebno stvoriti uvjete za društveni i gospodarski razvoj regija i gradova koji su najviše pogođeni emigracijom svog stanovništva.
Drugi panel o ulozi gradova i regija u prihvatu, postupcima za davanje azila te relokaciji migranata, ponovio je izazove s kojima se nose lokalne vlasti koje se nalaze na uhodanim migrantskim rutama. Rasprava koja je uslijedila s publikom podcrtala je važnost provedbe kvalitetnih integracijskih politika koje počivaju na solidarnosti, pravdi i zajedničkim europskim vrijednostima.

Četvrtak je rezerviran za osmu plenarnu sjednicu Euromediteranske skupštine regionalnih i lokalnih vlasti (ARLEM) na čijem su dnevnom redu točke: usvajanje tematskih izvještaja za 2016. (prekogranična suradnja, energija i klimatske promjene u mediteranskoj regiji), rasprava o reviziji europske politike susjedstva i izazovima za lokalne i regionalne vlasti, raspoloživim instrumentima za decentraliziranu suradnju u Libiji te usvajanje akcijskog plana i prioriteta za 2017.

U radu konferencije sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, Vojko Obersnel i Bruno Hranić (kao članovi Predsjedništva) te Nikola Dobroslavić (kao član ARLEM-a).

Malta odbor regija

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija