06. studeni. 2020.

Mijenja se i Zakon o pravu na pristup informacijama

Povjerenik za informiranje, dr. sc. Zoran Pičuljan, pokrenuo je dijalog sa stručnom javnosti s ciljem razmatranja budućih izmjena toga Zakona.

Izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama s ciljem preuzimanja Direktive (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta i Vijeća o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, SL EU L 172/56 (OD Direktiva), normativna je aktivnost planirana u 2021. godini, a čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Povjerenik za informiranje, pripremajući se za konstruktivni doprinos u kreiranju izmjena ovog normativnog okvira pokrenuo je dijalog sa stručnom javnosti s ciljem razmatranja kvalitete sadržaja i norme na području prava na pristup informacijama, temeljem uočenih slabosti zakonskih rješenja testiranih tijekom sedmogodišnje primjene Zakona o pravu na pristup informacijama i od strane korisnika i od strane obveznika primjene Zakona. Tijekom rujna i listopada 2020. održane su rasprave s akademskom zajednicom, dijelom tijela javne vlasti i drugim suradnim institucijama kao što su Agencija za zaštitu osobnih podataka i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

S obzirom na aktualnu zdravstvenu situaciju, nastavak gore opisanog dijaloga planiramo putem platforme Zoom ili dostavom pisanih prijedloga, u ovisnosti o krugu tijela s kojima je planiran tematski razgovor i/ili rasprava, a po smirivanju zdravstvene situacije planiramo održati sastanak u širem krugu dionika.

Povjerenik za informiranje izradio je i teze za noveliranje Zakona koje možete pročitati:

Prijedlog noveliranja Zakona o pravu na pristup informacijama

Teze su uključene u tekst Izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2019. godini, a koje je u ožujku 2020. godine podnijeto Hrvatskom saboru. Cjelovito Izvješće dostupno je na poveznici https://www.pristupinfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/Izvje%C5%A1%C4%87e-o-provedbi-ZPPI-za-2019.pdf

Molimo vaša očitovanja, po mogućnosti, do srijede, 11. studenog 2020. godine putem ina.volmut@pristupinfo.hr