06. veljača. 2013.

Mišljenje na Zakon o javnoj nabavi

Mišljenje na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi dano je u cilju poboljšanja predloženih odredbi.

Primjerice, predložili smo nadopunu odredbe koja se odnosi na podugovore i iznose pojedinih stavaka u ponudbenom listu koje se daju s namjerom podugovaranja, budući se u praksi često pojavljuju slučajevi protivni stajalištu Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva jer ponuditelji na ponudbenom listu iskazuju manji iznos stavke od onog kojeg su dali u troškovniku, računajući pri tome na manipulativne troškove.

Također, predložili smo konkretan stavak usmjeren na zaštitu žalitelja u postupku javne nabave. Naime, ukoliko žalitelji u postupku traže naknadu troškova pravnog zastupanja, dužni su uz žalbu priložiti i dokaz na temelju kojeg se može utvrditi da je trošak žalitelju stvarno i nastao. Rečeno iz razloga kako bi prekinula praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koja žaliteljima dosuđuje visoke troškove pravnog zastupanja, utemeljene na Tarifi odvjetničkih usluga prema procijenjenoj vrijednosti nabave što predstavlja izuzetno veliko financijsko opterećenje za žalitelja. Uz brojne druge formalne korekcije, predložili smo i da se samim Zakonom utvrdi detaljnije procedura provjere zahtjeva prema drugim naručiteljima o profesionalnom propustu gospodarskog subjekta koji je doveo do raskida ugovora.

Mišljenje na PZ javna nabava