Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

08. ožujak. 2022.

Na prvom fundraising pitchu sredstva osvojile udruge Lisina Avantura i DEBRA za „djecu leptire“

Iako su hrvatski građani poznati po nesebičnom davanju i pomoći za potrebe u zajednici, a poslovni sektor sve veći naglasak stavlja na društvenu odgovornost, domaće neprofitne udruge svega 4% sredstava za svoj rad i aktivnosti osiguravaju iz donacija građana, a manje od 10% od tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Glavni razlozi za relativno nisku razinu donacijske kulture u nas su nedostatnost edukacija udruga o fundraisingu i manjak iskustva u provedbi donacijskih kampanja.

S ciljem povećanja razine donacijske kulture i neovisnosti civilnog društva, u organizaciji Hrvatske zajednice županija te uz podršku Zaklade Konrad Adenauer, održana je prva hrvatska fundraising edukacija i nadmetanje udruga za sredstva donatora, prvi hrvatski fundraising pitch, u sklopu projekta „Žuta točka – izgradnja fundraising kulture u Hrvatskoj“. Projekt je pokrenula certificirana fundraising savjetnica s dugogodišnjim iskustvom rada u neprofitnom sektoru, Mladenka Majerić, a podržali su ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

„Žuta točka je projekt jednostavna naziva, ali, nadamo se, puno kompleksnijeg utjecaja na lokalne zajednice. Želja nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici“, rekao je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.
Od ukupno 17 udruga koje su kroz 5 tjedana usvajale znanja iz područja fundraisinga i menadžmenta neprofitnih organizacija, svojim projektima i prezentacijama najviše glasova žirija osvojile su udruga Lisina Avantura koja će prikupljati sredstva za nužno potrebno terensko vozilo te udruga DEBRA za radnu terapiju za djecu oboljelu od bulozne epidermolize. „Bulozna epidermoliza je jako rijetka bolest koju ima svega 60 ljudi u Hrvatskoj, hvala vam što se pokazali da mislite na one na koje se često zaboravi“, istaknula je Tara Pušić iz udruge DEBRA. „Nama je važno da se vidi naša namjera, a to je briga o okolišu i prirodi te naše volonterstvo pokazati u spektru dobrotvornog rada kao odgovorni članovi zajednice“, nastavio je Predrag Toplak iz udruge Lisina avantura.

U donacijskoj kulturi, ključ je u izgradnji odnosa s donatorima, učinkovitoj komunikaciji, investiciji u fundraising aktivnosti i dugotrajnoj dobrovoljnoj razmjeni vrijednosti. U konačnici, građani i tvrtke prema svojim mogućnostima kontinuirano podupiru one organizacije koje prepoznaju kao važne subjekte u rješavanju potreba u zajednici. Prvi fundraising pitch financijski su podržali A1 Hrvatska, koja kroz svoju platformu Čini pravu stvar omogućuje neprofitnim organizacijama prikupljanje sredstava za rad i provedbu aktivnosti u zajednici i Wiener osiguranje. „Nagradu smo dodijelili udruzi Lisina avantura jer je ulaganje u okoliš jedan od naših strateških ciljeva održivosti te njegujemo zajedničke vrijednosti kroz koje se zalažemo smanjenju utjecaja na okoliš i klimatske promjene“, rekla je Iva Turčin iz A1 Hrvatska.

U Wiener osiguranju projekti društveno odgovornog poslovanja provode se već nekoliko godina. „Društveno odgovorno poslovanje više je od korporativne filantropije, jer ako se ispravno provodi može značajno i iznimno pozitivno utjecati na goruće probleme društva te zbližiti i senzibilizirati korporativni i neprofitni sektor, što dugoročno dovodi do niza pozitivnih promjena. Žuta točka, kao prva fundraising edukacija za neprofitne organizacije, nezaobilazna je točka na putu prema pozitivnim promjenama“, zaključuje Alina Radusin iz Wiener osiguranja.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija