28. travanj. 2016.

Nacrt novog Zakon o javnoj nabavi i e-savjetovanje

Ministarstvo gospodarstva, potaknuto velikim interesom gospodarstvenika, ali i šire javnosti o nacrtu prijedloga novog Zakona o javnoj nabavi, organiziralo je konferenciju “Novine vezane uz novi zakon o javnoj nabavi i e-javna nabava“ na kojoj su predstavljene novine koje donosi novi zakon.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić istaknuo je kako će novi, moderan i fleksibilniji  Zakon o javnoj nabavi uvelike doprinijeti promjenama koje su bile potrebne te istaknuo kako je ovo jedan od reformskih zakona Vlade.

„Najniža cijena, koja je dosad bila jedini kriterij, nestaje i time omogućavamo da se naručitelj usluge ili roba ne mora više orijentirati samo na ono što je najjeftinije i možda ne udovoljava kvalitativnim kriterijima”, rekao je ministar Panenić.

Dodao je kako novi zakon više ne traži da poduzetnici, koji se prijavljuju na natječaje za javnu nabavu, kod same prijave prikupljaju brojne dokumente da bi dokazivali svoje sposobnosti, već mogu putem jedinstvenog obrasca dati izjavu kako će to učiniti ako budu odabrani kao najpovoljniji ponuditelj. Također, rekao je kako se sustav modernizira te se ide prema elektroničkoj javnoj nabavi.

Naime, od 1. srpnja 2016. godine gospodarski subjekti imaju obvezu dostave ponuda i zahtjeva za sudjelovanje u postupcima javne nabave isključivo u elektroničkom obliku.

Isto tako, ministar je naglasio i važnost povezivanja javnih registara čime bi se trebala isključiti potreba da poduzetnici sami prikupljaju podatke iz primjerice poreznih, sudskih, obrtničkih i sličnih registara, što će  imati značajan ekonomski učinak.

“Na to smo imali velik broj primjedbi do sada i ovo će poduzetnici sigurno pozdraviti. Time pomažemo i malim i srednjim poduzetnicima, koji nemaju posebne odjele koji se bave javnom nabavom, da se mogu javljati na natječaje. Dakle, ne mijenjamo samo zakon već cijeli sustav”, posebno je naglasio ministar Panenić.

„Više neće biti prihvatljivo da 40 posto javnih nabava ima samo jednog ponuditelja. To je loša praksa koju moramo žurno promijeniti, jer ako se javlja samo jedan ponuditelj otvara se i pitanje ima li koruptivnih radnji, ograničavamo li mogućnost prijave. To se ovim zakonom mora zaustaviti“, zaključio je ministar Panenić te dodao kako Europska komisija procjenjuje da zemlje, koje su do sada uvele ovakav oblik prikupljanja ponuda na javnim nabavama, ostvaruju uštede između 5 i 20 posto na vrijednosti javnih nabava.

U tijeku je i javno savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o javnoj nabavi koji možete pronaći ovdje.