07. prosinac. 2021.

Nagrada „Emil Paravina“ za promicanje dječjih prava otišla u ruke mladih aktivista iz Svete Nedelje i Koprivnice

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske ove je godine osnovao i po prvi put u subotu 4. prosinca 2021. u Zagrebu dodijelio jedinstvenu Nagradu „Emil Paravina“, i to DJECI za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima.

Nagrada je dodijeljena u dvije kategoriji: djetetu pojedincu i skupini djece. Nagrada se sastoji od statute, dizajnerskog rješenja Studia 3Divine i priznanja.

1.) Nagradu “Emil Paravina” u kategoriji dijete pojedinac dobila je – Matea Juričić, članica Dječjeg gradskog vijeća iz Svete Nedelje.

2.) Nagradu “Emil Paravina” za skupinu djece dobili su učenici- 6. b. razreda OŠ “Braća Radić” iz Koprivnice, (Marko Periša, Matej Markovinović, Patrik Habek, Dora Pakasin, Zara Rupčić, Una Bebek, Mia Gregurina, Lea Vugrin i Sara Mikulić).

„Posebnost Nagrade „Emil Paravina“ je što je to godišnja nagrada djeci na koju ih mogu kandidirati njihovi vršnjaci, nastavnici, roditelji, udruge u kojima su djeca aktivna, a dodjeljuje se u kategorijama dijete-pojedinac i skupina djece, za promicanje dječjih prava, dječju participaciju, interkulturalne vrijednosti te gradnju suradnje i partnerstva između djece i odraslih“, istaknuo je predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva, dječji vijećnik iz Velike Gorice Antonio Šipušić.

Dobitnica Matea Juričić iz Svete Nedelje, javila se video-pozivom i poručila: „Ova nagrada daje mi poticaj da i dalje nastavim s humanitarnim radom i pomaganjem vršnjacima. Najviše volim stati na stranu slabijih i ispraviti nepravdu ako je potrebno. Kroz Dječje gradsko vijeće Svete Nedelje-grada prijatelja djece, zagovarat ću prava nas djece i truditi se da se ista ispoštuju“.

Učenica 6. b. razreda OŠ „Braća Radić“ iz Koprivnice, Una Bebek je u ime svojih vršnjaka iz razreda objasnila što njima znači Nagrada „Emil Paravina“: „Ova nagrada nam jako puno znači jer dokazuje da smo uspjeli postići naš cilj-govoriti o važnoj temi nasilja nad djecom, bilo među vršnjacima, bilo u obitelji te doprijeti do što više djece i odraslih i poručiti im da ne okreću leđa ako primijete da netko trpi nasilje“.

Nagradu „Emil Paravina“, u nazočnosti obitelji Paravina i dopredsjednice Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Sanje Škorić, djeci dobitnicima uručila je predsjednica Saveza, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, koja je čestitala mladim aktivistima i borcima za dječja prava te istaknula: „Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske pokrenuo je Nagradu u sjećanje na dugogodišnjeg tajnika Saveza dr. sc. Emila Paravine.

Nagrada je pokrenuta sa željom da se djecu potiče na aktivno sudjelovanje u životu zajednice, participaciju s odraslima, zagovaranje jednakih prava i mogućnosti. Na ovaj se način odaje počast pedagogu, humanistu, promicatelju dječjih prava koji je i sam sudjelovao na pisanju UN-ove Konvencije o pravima djeteta i čiji je rad utjecao na dobrobit života tisuće djece i roditelja“.

Svečanost dodjele svojim su glazbenim nastupom obogatili „Zabočki mališani“ Društva „Naša djeca“ Zabok (voditeljica: Jasenka Borovčak), a realizaciju Nagrade su potpomogli: Udruga gradova i Etnografski muzej u Zagreb.