Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

09. siječanj. 2023.

Novi ciklusi DAZ-ovog podcasta Prednji plan

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) prošle je godine pokrenulo podcast PREDNJI PLAN, koji predstavlja svojevrsni početak i testiranje novog medija pristupačnog široj javnosti. Ovaj podcast zamišljen je kao prostor edukacije, prenošenja znanja, dubinske rasprave te konfrontiranja mišljenja i ideja.

S obzirom da su arhitektura i urbanizam po svojoj prirodi društveno angažirane discipline, nemoguće je promišljati grad i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno – svjesno ili nesvjesno – prigrljuje određeni pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno razvijati diskurs. Podcast je tako nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti, razmatranja kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta, prenošenja iskustava te sinteze i stvaranja novih sadržaja.

Nakon uvodnog ciklusa na temu uloge arhitekata u društvu, kroz jesen 2022. DAZ je osmislio i snimio dva ciklusa od četiri epizode s podjednako bitnim krovnim temama.

U drugom ciklusu podcasta Prednji plan odlučili su se posvetiti temi participacije. Problematizirana kroz poglede strukovnog društva, urbanističke prakse, građanske inicijative i urbane sociologije, ovaj ciklus od četiri epizode predstavlja višeslojno razmatranje sudjelovanja građana u procesima odlučivanja i aktivnostima u području prostornog planiranja.

Saznajte više o ciklusu i pogledajte epizode na idućem linku:

Participacija i prostor

U trećem ciklusu odlučili su se posvetiti temi vizija razvoja gradova, koju su razmatrali kroz prizmu urbanističke prakse, prostornog planiranja, ekonomije i kulturne teorije.

O ciklusu možete saznati više te pogledati epizode na idućem linku:

Vizije razvoja gradova

Pogledajte/poslušajte epizode te podržite DAZ-ov projekt dijeljenjem videa, „lajkanjem“ i komentiranjem. Projekt se razvija, testira i mijenja, a vaša mišljenja i sugestije DAZ-u itekako pomažu da podcast podignu na uvijek višu razinu.

Preostale epizode možete pogledati putem daz.hr YouTube kanala:

DAZ youtube.com

Voditelji / urednici: Tea Truta, Luka Krstulović, Marin Duić, Filip Pračić
Izvršni urednik: Filip Pračić
Realizator: Pavel Penev
Uvodna špica: Monika Milas (video) / Mario Peko (glazba)

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija