Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

01. kolovoz. 2018.

Novosti iz domene gospodarenja otpadom

Pribavite svoj primjerak vodiča pod nazivom “Održivo gospodarenje otpadom – kružna ekonomija i energetska učinkovitost – faktor zaštite okoliša”!

Gradovi i općine odgovorni su za gospodarenje komunalnim otpadom i postizanje visoko postavljenih ciljeva odvojenog prikupljanja pojedinih vrsta komunalnog otpada, naplatu prema količini preuzetog otpada, razvoj nadzorne funkcije komunalnog redarstva i edukaciju svoga stanovništva o obvezi primarne selekcije otpada kod kuće.
Programi edukacije sufinancirani su i europskim sredstvima kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Dana 24.07.2018. objavljen je popis korisnika Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Kroz prijavljene programe definirane su aktivnosti koje gradovi i općine imaju namjeru provoditi u cilju edukacije stanovnika (radio i TV spotovi, tiskani materijali, tribine i ostali vidovi edukacije).
Niti jedna jedinica lokalne samouprave nije sama za sebe planirala edukaciju u segmentu kružne ekonomije, koja je temeljna svrha ukupne priče o održivom gospodarenju otpadom. Zašto uopće otpad treba odvojeno skupljati i čemu primarna selekcija u domovima građana? U svim sredinama u Hrvatskoj, ma koliko se njihovi sustavi prikupljanja otpada razlikovali, vrlo često se javljaju pitanja korisnika usluge: „Zašto bismo mi radili posao komunalaca?“ ili: “Mi se trudimo odvajati otpad, a onda ga oni opet miješaju i sve završava na deponiji.“.
Grupacija održavanja čistoće pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (komunalna društva) i Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada uspješno su, pod pokroviteljstvom Ministarstva i Fonda, surađivale na izradi vodiča za građane, tj. korisnike usluga čistoće upravo na toj temi. Vodič na vrlo jednostavan način, s puno fotografija, objašnjava put pojedinih vrsta otpada od kućnog spremnika za otpad do proizvodnje novih proizvoda. Trenutno izdanje dopunit će se i modulom koji opisuje sanitarne opasnosti do kojih neodgovarajuće postupanje s otpadom dovodi.

Ovaj vodič, punog naziva Održivo gospodarenje otpadom – kružna ekonomija i energetska učinkovitost – faktor zaštite okoliša autentična je i realna slika sakupljanja i razvrstavanja komunalnog otpada u RH. Jedinstven je po tome što su u izradi sudjelovali svi dionici lanca gospodarenja otpadom, od građana, komunalnih tvrtki do tvrtki sakupljača i prerađivača otpada.

Ovo je izvrstan primjer suradnje poslovne zajednice (tvrtki i gospodarstva) sa udrugama građana s ciljem edukacije javnosti. Od navedene suradnje svi ćemo imati višestruke koristi zato što time pridonosimo boljoj educiranosti svih dionika sistema.

Vodič će, ovisno o tiraži, koštati između 3,5 i 4 kune po primjerku. Namijenjen je besplatnoj podjeli građanima, gradskim čitaonicama, školama. Trenutno se skupljaju informacije o interesu jedinica lokalne samouprave i komunalnih društava kako bi se procijenila buduća tiraža. Molimo vas da Udruzi gradova dostavite informaciju koliko biste primjeraka željeli otkupiti na e-mail info@udruga-gradova.hr

Vodič je dostupan u elektronskom obliku na sljedećem linku: http://www.udruga-stanara.hr/upload/pdf/Odrzivo-gospodarenje-otpadom.pdf

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija