12. studeni. 2015.

Obuke savjeta mladih u općinama, gradovima i županijama

Udruga gradova, u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert i Hrvatskom zajednicom županija, do sada je organizirala niz obuka savjeta mladih na razini županija.

U obuke su bili pozvani i uključeni, uz članove općinskih, gradskih i županijskih savjeta, i predstavnici vlasti općina, gradova i županija, službenici u upravnim tijelima i službama te predstavnici civilnoga društva, brojnih udruga mladih i za mlade.

Na svakoj su obuci obrađivane aktualne teme, od zakonskih odredaba do prakse i rada savjeta mladih te su prezentirana iskustva članova savjeta u suradnji s lokalnom samoupravom koja, valja priznati, nisu uvijek bila pozitivna i ohrabrujuća.

Tijekom obuka predavači su se trudili više vremena posvetiti konkretnim stvarima, savjetima, sugestijama te izradi dokumenata potrebnih za rad savjeta mladih te za aktivno i asertivno zagovaranje njihovih interesa pred lokalnim vlastima, umjesto da se teoretizira i razgovara tek načelno.

Do konca godine planiramo još nekoliko obuka, a do sada su obuke održane za područja sljedećih županija:

• Koprivničko-križevačka (13.06.15.),
  • Krapinsko-zagorska (04.07.15.),
  • Međimurska (05.09.15.),
  • Virovitičko-podravska (19.09.15.),
  • Vukovarsko-srijemska (26.09.15.) te
  • Karlovačka (03.10.15.).

Početkom prosinca održat će se u Labinu sastanak trenera – edukatora koji provode obuke savjeta mladih te će se ustanoviti na koji način poboljšati program, kako ga još bolje osmisliti i doraditi na temelju sugestija iz evaluacijskih upitnika čije ćemo zbirno izvješće uskoro objaviti na našoj web stranici te kako ishoditi (su)financiranje Ministarstva socijalne politike i mladih. Na sastanku u Labinu bit će riječi i o organizaciji druge Ljetne akademije mladih koja će se održati u Labinu u ljeto 2016. godine.