21. rujan. 2021.

Obuke vijećnika gradskih vijeća idu prema planu

Termini se lagano pune pa ukoliko ste zainteresirani da i vaši novi, stari, budući ili možda nesuđeni vijećnici čuju što je zapravo lokalna samouprava, što (ne)može ili (ne)smije grad, odnosno gradski oci – javite nam. Prije toga, lijepo i ljubazno molimo, pročitajte nekoliko uputa.

Mjesto održavanja:
Obuke uglavnom održavamo u gradskim vijećnicama pa molimo da nam iste budu stavljene na raspolaganje, ukoliko je moguće, naravno. Nekoliko je razloga za to, od značaja samog događanja, do tehnike potrebne za provedbu izobrazbe (laptop, projektor).

Oglašavanje obuka:
Održavanje obuke potrebno je oglasiti na službenim mrežnim stranicama grada te na društvenim mrežama.

Satnica:
S radom se počinje u petak u 15 sati pa je potrebno da tehnika (laptop, projektor) budu spremni (i provjereni!) nešto ranije. Trajanje prvog dana predviđeno je do 19 sati (ovo je ujedno razlog što ponekad nije opcija održati obuku u gradskim vijećnicama!).

Drugi dan, subota, s radom se započinje u 9 i program traje do 12.15.

Moguća su manja odstupanja, ovisno o raspravama, interesu sudionika, pitanjima i sl. Dijalog je svugdje i uvijek potreban pa smatramo da je bolje isti poticati no striktno poštivati satnicu. Razgovarati uvijek vrijedi, no razgovarati treba i znati.

Program obuke:
OKVIRNI PROGRAM OBUKE VIJEĆNIKA GRADSKIH VIJEĆA

Sudionici:
Uz gradske vijećnice i vijećnike, na obukama sudjeluju i predstavnici mjesne samouprave (mjesnih odbora/gradskih četvrti) te djelatnici gradske uprave, nerijetko gradonačelnici i/ili zamjenici. Obuka nije namijenjena isključivo novim vijećnicima koji su u prvom mandatu, dapače. Normativa se mijenja, mijenjaju se mogućnosti, okruženje, prioriteti, posljedično i teme obuke.

Predavači:
Predavači su vrhunski profesionalci i praktičari iz raznih gradova diljem Lijepe naše pa je obuka prava prilika da se mnogo toga sazna, razjasni ili jednostavno, prodiskutira. Upravo su naši predavači one osobe koje zovete kad “zapne i zaškripi” – Polonijo, Sikirić, Galić, Mađerić, Knezić Vrhovec, Kovač, Kozina, Mitrović Matić, Marohnić-Horvat i Masarić.

Cijena i troškovi:
Obuka je za gradove besplatna i na nju imate pravo po osnovi članstva u Udruzi te urednog plaćanja članarine. Obuka generira određene troškove za Udrugu pa je optimalno imati dvadesetak sudionika. Catering (kave, sokove, vode, peciva i sl.) rješava naša Udruga, no na vašu preporuku. Potrebno je da javite okviran broj sudionika makar u četvrtak prije održavanja obuke.

Iskaz interesa:
Uistinu cijenimo vaš interes za organizacijom obuke no cijenili bismo još i više konkretan prijedlog termina održavanja jer se raspoloživi datumi brzo “pune”. Javite nam na info@udruga-gradova.hr

Stožer i mjere:
Za oba dana obuke grad treba osigurati dezinficijens, po mogućnosti i maske za polaznike. Za vrijeme trajanja obuke maske će se nositi samo ako netko od polaznika bude inzistirao i/ili imao opravdani razlog. Prostor se zrači za vrijeme svake pauze, po potrebi i češće. Ograničenja broja, za sada, nema. Nadamo se da će tako i ostati.

Obuka za općinska vijeća:
Moguće je organizirati modificiranu obuku i za općine no ona nije bez naplate. Zainteresirana općina plaća iznos koji u cijelosti pokriva trošak organizacije. Iskaz interesa također putem info@udruga-gradova.hr