28. ožujak. 2024.

Od izvora do mora: Rezultati prijave na natječaj

Na jučerašnjem sastanku povjerenstva za ocjenu prispjelih prijava odlučeno je da će u ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta Od izvora do mora, koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova, sudjelovati 30 gradova u tri kategorije.

U kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjeluju: Benkovac, Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar).

U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjeluju: Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjeluju gradovi: Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Stoga su pravo sudjelovanja na natječaju, koji je trajao mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka), imali svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada. Obveza gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Na prošlogodišnji natječaj projekta Od izvora do mora prijavilo se 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Najuspješniji gradovi bili su Varaždin, Lipik i Vinkovci.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.