24. siječanj. 2020.

Odbor regija poziva mlade političare na temu rodne ravnopravnosti

Europski odbor regija od 4. do 7. ožujka 2020. u Bruxellesu organizira međunarodni događaj na temu ”Kako se vaša regija ili grad nose s rodnom ravnopravnošću u kreiranju politika?” te poziva mlade lokalne i regionalne političare na sudjelovanje.

Države članice EU zalažu se za promicanje ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u odlučivanju na svim razinama i politikama u  skladu s Europskim paktom za ravnopravnost spolova (2011.-2020.). Međutim, žene su i dalje značajno podzastupljene u lokalnim i regionalnim tijelima diljem EU. Prema studiji Vijeća europskih općina i regija  iz 2019., samo trećina političkih donositelja odluka u Europi i oko 15% gradonačelnika čine žene.

U travnju 2019. Europski odbor regija objavio je strategiju za ravnotežu spolova, a povodom Međunarodnog dana žena i 25. godišnjice Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje, želi pozvati mlade izabrane političare da podjele svoje stavove i preporuke o tome kako osigurati ravnopravno sudjelovanje u politici te ravnopravno donošenje odluka u svim područjima života. Zanimaju ih iskustva, rješenja koja su implementirana ali i preporuke o mjerama koje je potrebno poduzeti za uklanjanje pojedinačnih, organizacijskih i društvenih prepreka koje žene odvraćaju od ulaska u politiku.

Za sudjelovanje u selekcijskom postupku zainteresirani trebaju popuniti prijavni obrazac najkasnije do 31. siječnja 2020. godine te ispunjavati sljedeće kriterije:
• Obnašati predstavnički ili izvršni mandat u jedinici lokalne ili regionalnoj samouprave u nekoj od država članica Europske unije;
• Na dan 4. ožujka 2020. imati manje od 40 godina;
• Nemati mandat člana ili zamjenika člana u Europskom odboru regija;
• Dobro koristiti engleski jezik.

Izabranim kandidatima Odbor regija snosit će putne troškove i osigurati paušalnu dnevnicu u iznosu od 269 eura.
Za dodatne informacije obratite se tajništvu inicijative Young Elected Politicians na yep-programme@cor.europa.eu.