Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

24. siječanj. 2020.

Odbor regija poziva mlade političare na temu rodne ravnopravnosti

Europski odbor regija od 4. do 7. ožujka 2020. u Bruxellesu organizira međunarodni događaj na temu ”Kako se vaša regija ili grad nose s rodnom ravnopravnošću u kreiranju politika?” te poziva mlade lokalne i regionalne političare na sudjelovanje.

Države članice EU zalažu se za promicanje ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u odlučivanju na svim razinama i politikama u  skladu s Europskim paktom za ravnopravnost spolova (2011.-2020.). Međutim, žene su i dalje značajno podzastupljene u lokalnim i regionalnim tijelima diljem EU. Prema studiji Vijeća europskih općina i regija  iz 2019., samo trećina političkih donositelja odluka u Europi i oko 15% gradonačelnika čine žene.

U travnju 2019. Europski odbor regija objavio je strategiju za ravnotežu spolova, a povodom Međunarodnog dana žena i 25. godišnjice Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje, želi pozvati mlade izabrane političare da podjele svoje stavove i preporuke o tome kako osigurati ravnopravno sudjelovanje u politici te ravnopravno donošenje odluka u svim područjima života. Zanimaju ih iskustva, rješenja koja su implementirana ali i preporuke o mjerama koje je potrebno poduzeti za uklanjanje pojedinačnih, organizacijskih i društvenih prepreka koje žene odvraćaju od ulaska u politiku.

Za sudjelovanje u selekcijskom postupku zainteresirani trebaju popuniti prijavni obrazac najkasnije do 31. siječnja 2020. godine te ispunjavati sljedeće kriterije:
• Obnašati predstavnički ili izvršni mandat u jedinici lokalne ili regionalnoj samouprave u nekoj od država članica Europske unije;
• Na dan 4. ožujka 2020. imati manje od 40 godina;
• Nemati mandat člana ili zamjenika člana u Europskom odboru regija;
• Dobro koristiti engleski jezik.

Izabranim kandidatima Odbor regija snosit će putne troškove i osigurati paušalnu dnevnicu u iznosu od 269 eura.
Za dodatne informacije obratite se tajništvu inicijative Young Elected Politicians na yep-programme@cor.europa.eu.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija