21. svibanj. 2015.

Održan Godišnji forum lokalnih vlasti Jugoistočne Europe u Plovdivu

Stotinu gradonačelnika iz dvanaest zemalja Jugoistočne Europe okupili su se u bugarskome Plovdivu od 16. do 19. svibnja kako bi sudjelovali na Godišnjem forumu lokalnih vlasti Jugoistočne Europe koji su organizirali NALAS, Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Europe, Nacionalna organizacija općina Bugarske i Grad Plovdiv.

Većina je susreta i događanja u okviru Foruma održana u sklopu Međunarodnog sajma Plovdiv, no organizirana je i „terenska posjeta“ gradonačelnika Gospodarskoj i industrijskoj zoni toga grada u kojoj sjedište ima više od 110 međunarodnih i bugarskih kompanija, a sagrađena je primjenom modela javno-privatnog partnerstva. Zamjenik gradonačelnika Plovdiva, Stefan Stojanov istaknuo je da je otvaranjem zone svoje radno mjesto, time i egzistenciju u gradu pronašlo 4.500 osoba što je u vremenima gospodarske krize izuzuzetno velika i značajna brojka. Posebno je značajno i to što se mahom radi o visoko obrazovanom osoblju iz domene IT sektora. Primjer ovog uspješnog projekta jpp-a detaljnije je predstavljen na zasebnoj i vrlo posjećenoj radionici u Kulturnom domu Plovdiva.

Paralelna je radionica bila organizirana od strane Zaklade Plovdiv 2019 na temu Plovdiv Prijestolnica kulture te su na njoj predstavljena iskustva grada, gradskih službi i same Zaklade u vezi s angažmanom oko dobijanja prestižnog statusa Prijestolnice kulture. Angažman i ulaganja već su sada rezultirali revitaliziranjem gradskih dijelova i njihovom prenamijenom u nove, mahom turističke i kulturne svrhe, što pobija tezu prema kojoj je kultura tek „proračunski trošak“. Iskustva Plovdiva posebno su bila zanimljiva gradonačelnicima i zamjenicima gradonačelnika koji su zemlje kandidati za hrvatsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Sljedećeg se dana Foruma održala Generalna skupština Nalas-a u čijem su radu sudjelovali i predstavnici naše Udruge gradova. Uz usvajanje Godišnjeg izvješća o radu Mreže za proteklu godinu i Plana rada za 2015., izmijenjen je Statut Nalas-a na način koji će omogućiti dugoročnije promišljanje i organiziranje njegovih aktivnosti. Izabrano je i novo vodstvo Mreže sistemom rotacije koji omogućava ravnomjernu zastupljenost svih asocijacija učlanjenih u ovu organizaciju putem jednogodišnjeg predsjedavanja te su se delegati zahvalili dosadašnjem vodstvu na trudu i vremenu koje su uložili u Nalas u proteklih godinu dana. Sukladno spomenutom sistemu rotacije umjesto dosadašnjeg predsjednika Nalas-a, predsjednika Udruge općina u Republici Hrvaskoj i načelnika Općine Lukač, Đure Bukvića, za predsjednika je izabran Emil Draghici, gradonačelnik rumunjskog grada Vulcana, dok su potpredsjednici iz Kosova, Republike Srpske i Slovenije.

Nalas je dobio i novoga pridruženog člana, Udrugu gradova Republike Austrije čiji je izvršni direktor naglasio kako je Austrija snažno, stoljećima orijentirana na suradnju sa zemljama Jugoistočne Europe s kojima dijeli zajedničku prošlost, ali i zajedničku budućnost.

Tijekom Generalne skupštine održano je više tematskih prezentacija, pa je tako prezentiran Urban Partnership Program koji provodi Svjetska banka, mogućnosti za suradnju s Otvorenim regionalnim fondom u sferi modernizacije javnih usluga, te mogućnosti koje proizlaze izi neizostavnog jačanja administrativnog kapaciteta Dunavske regije u okviru BACID programa.