Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

31. ožujak. 2016.

Održan seminar „Participativno upravljanje prirodnim resursima“ u Velikoj Gorici

U utorak, 30. ožujka, u Velikoj Gorici održan je prvi seminar u sklopu projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima“ na kojem su sudjelovali predstavnici gradskih ureda i tvrtki, udruga te zainteresirani građani.

Seminar je zamišljen kao polazišna točka za daljnji razvoj modela uključivanja građana u upravljanje prirodnim resursima na području Grada Velika Gorica. Jedna od daljnjih aktivnosti je i radna grupa koju će činiti predstavnici udruga, gradskih ureda, institucija i ostalih zainteresiranih, a bit će službeno osnovana od strane gradske uprave te će se baviti problematikom upravljanja prirodnih resursa. Fokus rada grupe bit će šume i vode na području Grada, njihovo upravljanje i zaštita u svrhu održivog razvoja.  Predstavnici Hrvatskih šuma predstavili su osnovne karakteristike i stanje šuma na području Velike Gorice i na koji način se njima upravlja, a predstavnici Hrvatskih voda izložili su vodne potencijale podzemnih i nadzemnih voda na području Velike Gorice.

„U ovom projektu želimo surađivati sa civilnim sektorom, građanskim inicijativama i svim zainteresiranim građanima na području grada u kreiranju boljih i učinkovitijih politika upravljanja prirodnim dobrima kojima raspolaže Velika Gorica“ – naglasio je g. Marko Ružić, voditelj Odjela za zaštitu okoliša u Upravnom odjelu za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velika Gorica.

Na seminaru je prisustvovao i gost iz Francuske iz grada Grenoblea, g. Olivier Bertrand, koji je predstavio kako građani u Grenoblu upravljaju vodnim poduzećem koje je prije bilo u privatnom  vlasništvu, a sada je u javnom.

„Grad Grenoble je prvi u Francuskoj proveo remunicipalizaciju vodoprivrede nakon što je od 1960-tih godina ta usluga bila u privatnom vlasništvu. Cilj je prije svega bio snižavanje cijene vode i povećanje njene kvalitete. Upravo zbog korupcijske afere prošle lokalne vlasti i rasta cijena vode, Zelena stranka i građani su uz dugotrajnu borbu vratili upravljanje u ruke onih koji vodu i koriste. Današnja stabilna cijena vode za potrošače osigurava stalna ulaganja u infrastrukturu i održavanje visoke kvalitete pitke vode.“ – objasnio je g. Bertrand, vijećnik u Gradu Grenoblu i predsjednik uprave Eaux de Grenoble, vodnog komunalnog poduzeća.

seminar suDjelujVG

“Ovim projektom želimo osnažiti i motivirati građane Velike Gorice da sudjeluju u procesima donošenja odluka vezanih uz upravljanje prirodnim resursima. Aktivna uloga građana i otvorenost i transparentnost javnih institucija dovode do dijaloga, suradnje i povećavaju vjerojatnost da će se donijeti kvalitetnije odluke, na zadovoljstvo svih dionika“, rekla je Petra Andrić, iz DOOR-a.

Seminar su organizirale udruge Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG, Društvo za oblikovanje održivog razvoja DOOR, Udruga gradova u RH, ODRAZ i Grad Velika Gorica u sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima koji se sufinancira sredstvima EU i ureda za udruge RH u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012. Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija