13. veljača. 2013.

Održana 10. sjednica Predsjedništva

Održana je 10. sjednica Predsjedništva Udruge gradova u Republici Hrvatskoj 13. veljače 2013. u Zagrebu, hotel Palace, J. J. Strossmayera 10, s početkom u 10:55 sati

Rasprava o Nacrtu prijedloga zakona o strateškim investicijama

Pomoćnik ministra gospodarstva Lorencin izložio je glavni razlog predlaganja Zakona o strateškom investiranju – stvaranje pogodne investicijske klime. Iako se nastavlja na postojeće zakonske akte, s novim zakonom se ubrzava postupak samih investicija. Naglašava da se njime ne predviđa intervencija u prostorne planove koje su usvojile jedinice lokalne samouprave. Predsjednik Obersnel prije otvaranje rasprave, kao dodatni kriterij, predlaže uvođenje mišljenja o svrsishodnosti kojeg bi davale jedinice lokalne samouprave u vezi pojedinačne strateške investicije na području. U raspravi su sudjelovali predstavnici Slavonskog broda, Zaboka, Solina, Šibenika, Karlovca, Kutine, Klanjeca i Rovinja. Komentari na Zakon članova Predsjedništva, između ostalog, ticali su se: kratkoće propisanih rokova, ponovne centralizacije postupaka izdavanja građevinskih i lokacijskih dokumenata, upitnih kapaciteta nadležnih državnih institucija te ograničenja postojećih imovinsko-pravnih odnosa. Pomoćnik Lorencin na dio upita je odmah odgovorio dok je za ostatak pitanja najavio službeni odgovor koji će biti upućen stručnoj službi Udruge. Ponovio je da se bez suglasnosti lokalne samouprave neće inzistirati na provedbi strateških projekata. Upućene komentare i primjedbe na pojedine zakonske odredbe uzet će u obzir prilikom dorade zakona.

Suradnja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Udruge gradova u provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2012. do 2016. godine

Predstojnik Ureda za udruge, g. Vidačak, pozvao je nazočne predstavnike gradova na suradnju oko provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Istaknuo je tri glavna područja suradnje: a) financiranje programa i aktivnosti civilnog društva; b) savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom u postupku donošenja akata lokalnih vlasti; c) apsorbcija EU fondova. Predstojnik Vidačak nastavio je izlaganje s najavom da država planira investiranje 600 milijuna kuna u organizacije civilnog društva te je pokrenuta rasprava o decentraliziranju upravljanja tih sredstava. Istaknuo je činjenicu da, na projekte i programe udruga, gradovi daju jednaki iznos potpora kao središnja država što upućuje na zaključak da je potrebna dodatna komunikacija između dviju razina. Ured za udruge htio bi potaknuti ujednačavanje standarda natječaja za financiranje na lokalnoj razini, zbog čega su proveli obuke s djelom JLS-a. Obavještava da je AUDIO usvojio nove kriterije za dodjelu prostora organizacijama civilnog društva koje će uskladiti s lokalnim jedinicama. Ured za udruge nastavit će s provedbom informativnih mjesečnih radionica u vezi programa Europa za građane i koje će se održavati u sjedištima županija. Predsjednik Obersnel najavio je nastavak suradnje, nakon čega je spomenuta dobra praksa Grada Dubrovnika koji ima savjetodavno vijeće civilnog društva za definiranje potreba na osnovi kojih Grad raspisuje natječaj za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva.

Prijedlog za izuzeće tržnica od primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem

Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica, g. Pervan, pozdravio je okupljene te ukratko sažeo problem Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem s kojim se suočavaju upravitelji tržnica. Naime, važećim odredbama Zakona od uvođenja fiskalne blagajne oslobođeni su samo OPG-i dok prodavači na tržnim klupama i štandovima nisu. Da bi ispunili potrebne preduvjete za fiskalizaciju tržne kupoprodaje, tržnice bi morale investirati infrastrukturu što će pridonjeti dodatnim troškovima. Dio zakupaca tržnih štandova najavilo je raskid ugovora u slučaju potrebe uvođenja fiskalnih blagajni, što bi također negativno utjecalo na prihode tržnica. Zbog toga Udruga hrvatskih tržnica traži izuzimanje prodavača na tržnicama od odredbi predmetnog Zakona, te moli Udrugu gradova za potporu tog zahtijeva.

Zahtjev je uvažen, Udruga gradova poduprijet će prijedlog Udruge hrvatskih tržnica.

Izvješće o radu Udruge gradova za 2012.

Predsjednik je dao sažeti pregled prošlogodišnjih aktivnosti ističući intenzitet rada Udruge u području zakonodavnog zagovaranja te redovno organiziranje radnih skupina i sjednica drugih tijela Udruge. Uspješno su provedeni ciklusi obuke vijećnika i obuke u području javne nabave. Uspostavljena je koordinacija Udruge gradova i Udruge općina – KOLOS te je nastavljena suradnja na međunarodnom polju (Odbor regija, LAF radionice, Svjetska banka).

Izvješće je jednoglasno usvojeno.

Plan rada Udruge gradova za 2013.

Predsjednik u okviru plana rada za tekuću godinu najavljuje dodjelu nagrada INPULS za inovativnu praksu, zahtjevnu organizaciju regionalnog sajma lokalne samouprave NEXPO 2013 u Rijeci i Opatiji, završnu konferenciju projekta LOCPART te pokretanje novog ciklusa obuke lokalnih vijećnika i članova savjeta mladih. Podsjeća da će ove godine biti održana i Izborna skupština Udruge.

Plan rada za 2013. jednoglasno je usvojen.

Izvještaj predsjednika Nadzornoga odbora

U ime predsjednika Nadzornog obora izvještaj je podnio član odbora Tomislav Paunović koji je potvrdio da je poslovanje Udruge u prošloj godini izvršeno u skladu sa zakonom i statutuom.

Izvještaj Nadzornog odbora jednoglasno je usvojen.